Alles is energie

Hoe bewust ga jij met jouw energie om? Hoe ziet jouw persoonlijke energiemanagement eruit? Hoe goed is jouw energie balans? Welk effect heeft jouw energie op anderen? We ontdekken steeds meer dat alles energie is.

Hoofd-hart-buik verbinding en lichamelijke signalen?

Wat beleef jij aan energie? Maak je een hoofd-hart-buik verbinding? Ervaar je jouw lichaam goed? Is dit nu een malle vraag?

Je bent er immers, maar veel mensen hebben pas goed contact met hun lichaam als er stress of pijn is. Je ervaart je lichaam beter, als je je wat meer bewust bent van je ademhaling. Adem geeft immers zuurstof aan ons lichaam en dus energie. En hoeveel mensen hebben in de gaten hoe ze ademhalen? En ken je de gevolgen hiervan? De meesten zijn zich juist níet bewust van een goede ademhaling.

Een goede ademhaling geeft meer energie, maar nog veel meer. Nekklachten, hoofdpijn, buikpijn kunnen de oorzaak zijn van een oppervlakkige ademhaling. Echt luisteren naar lichamelijke signalen die je lichaam geeft, ook al is dit zo subtiel zoals een slechte ademhaling, is belangrijk. Een lichaamssignaal die je echt ervaart, geeft informatie. En dan kan je bewust gaan sturen, een verandering inzetten. Je kan dan makkelijker balans vinden in je energie.

En niet onbelangrijk een goede ademhaling zorgt voor een betere omgang met je gevoelens en emoties. Emoties bewegen en je zet deze gevoelens niet onbewust op slot met je ademhaling.

Invloed van ademhaling op hoofd-hart-buik verbinding

Hoe maak je een betere hoofd-hart buik verbinding? De meeste mensen hebben vooral een goede verbinding met hun hoofd. En denken is natuurlijk verstandig. Maar wel in balans met voelen-hart en instinct/intuïtie-buik. En die balans is vaak een beetje verdwenen bij een gejaagde ademhaling en wat stress.

Persoonlijk energiemanagement: emotie geeft betekenis

Vaak vergeten we onze emoties. Het is min of meer onbewust, we ervaren wel iets, maar benoemen doen we het niet. En juist in het benoemen van een emotie zit informatie. Zonder taal te geven aan emoties minder bewustzijn.

Dus naast lichamelijke signalen, is het herkennen, erkennen én benoemen van gevoelens en emoties belangrijk. Een emotie en gevoel die je benoemt, kan je immers benutten. Irritatie is wat anders dan ongemak en ongemak is weer anders dan ongeduld. Veel mensen leren bij mij in een traject om meer bewust om te gaan met emoties en gevoelens. Een emotie benoemen brengt zielsbetekenis. E- van eruit en energie en Movere (Latijn) betekent bewegen. Energie laten bewegen.

Benoem je emoties voor bewustwording

Stress en spanning haalt de beweging uit ons voelen. We zetten het gevoel onbewust dicht, want we merken dit eigenlijk niet echt. We zijn er zelfs aan gewend geraakt, enige mate van stress kent iedereen. Alles is gericht op meer productie, meer resultaten en nog meer. Met alle gevolgen vandien. Denk maar eens aan hoeveel mensen er rondlopen met stress, bore out en burnout.

Zodra je je emoties en gevoelens niet benoemt, heb je meer kans op ziekten door stress.

Ik voel dus ik ben

Eigenlijk zou je op elk moment kunnen weten wat je gevoel is. Dan kan je je leven ook meer richting en sturing geven.

Tóch blijken veel mensen moeite te hebben emoties en gevoelens te benoemen. We weten wél wat we denken. Descartes zei ooit: ik denk dus ik ben. Sinds die tijd zijn we veel waarde gaan hechten aan ratio en denken. Mogelijk een beetje te veel.

Ik voel dus ik ben, is immers veel logischer. We zijn geen wandelende hoofden. We beleven ons leven via voelen en emoties. Door het overwaarderen van ratio, controle en denken, zijn we waarschijnlijk ook minder goed geworden in ons persoonlijk energie management.

Gedachten en overtuigingen vormen je realiteit

Gedachten, aannames en overtuigingen hebben direct invloed op wat jij ervaart als realiteit. Naast je gevoelens bepalen ook gedachten en aannames jouw energie. Als jij een negatieve gedachte of overtuiging hebt over wat er aan gaat komen, doet dit iets met je energie. Automatisch en vaak onbewust gebeurt dit al. Hoe kan je nu bewust omgaan met je gedachten zodat je ook bewust je energie kan beinvloeden?

Voorbeelden:

  • stel je verwacht het ergste, waardoor je energie zakt of juist heel erg stijgt zodat je actief en alert bent. Je kan ook minder beren op de weg zien en verwachten dat iets positief gaat uitpakken. Jouw gedachten hierover bepalen wat je ervaart.
  • Je kan kritisch zijn naar jezelf en negatief denken over jezelf. Of je bent kritisch en benadert het ook zoals je een ander zou benaderen. Misschien wordt de gedachte dan plotseling wat meer neutraal? Of je bent kritisch en probeert ook het goede te zien. Het is namelijk meestal niet goed of fout. Vaak is het en, en. Alleen dat vergeten we als we kritisch zijn. We bekijken het dan vaak van één kant, de negatieve kant.

Energie benutten in jouw energiemanagement

Hoe jij je energie benut, maakt uit hoeveel plezier je uit je leven kan halen. Heb je energie genoeg over om te genieten? Hoe breng jij balans aan in prive en werk? Doe jij wat van nature bij je past? Benut je jouw natuurlijke vermogens?

Heel veel vragen, het is een echte kunst om je energie goed te managen. De basis is: “wat ervaar ik, krijg ik er energie van of het kost het mij energie?” En vandaar uit kan je bewust nieuwe keuzes gaan maken.

In mijn trajecten zet ik regelmatig een flow matrix in. Hier brengen we samen goed in kaart wat je energiegevers zijn, waar je herstelt. En wat je energie kost. Energie management is belangrijker geworden dan time management. Alles draait om energie.

ACT is een persoonlijke energiemeting

ACT® is een persoonlijke energiemeting. ACT geeft inzicht hoe jij je energie beter kan managen. Wat geeft energie en wat kost nu juist energie? Wat bij je past, geeft energie.

Je steekt voortaan bewust energie in jouw natuurlijke vermogens, die werkelijk bij jou passen. Ook kies je om verborgen natuurlijke competenties verder te ontwikkelen. We kunnen namelijk best heel veel vaardigheden aanleren. M natuurlijk is het slim om te beginnen bij dat wat écht van nature bij je past. En waar je dus energie van krijgt.

Met ACT leer je je beter te verbinden, niet alleen in je binnenwereld met jezelf, maar ook met een ander. ACT is niet alleen een energiemeting, maar ook een talentenmeting én een relatiemeting. Je hebt immers ook een relatie met jezelf. Het maakt je bewust van jouw energiemanagement in groepen. Welke mensen en situaties geven energie? Hoe kan ik mijn innerlijke bron van energie beter benutten? Wat past van nature bij mij en geeft mij energie? En ook: wat kan ik goed, maar kost verrassend genoeg energie? Welke verborgen natuurlijke talenten heb ik? Wat zal mij energie geven om te ontwikkelen? Met deze ACT energiemeting ga jij voortaan bewuster om met jouw beschikbare energie. Je weet beter waar je op leeg loopt. Je krijgt jouw persoonlijke energiemanagement goed op orde.

Energie beter inzetten na een energiemeting

Wil jij jouw energie management verbeteren? Voorkomen dat je een burnout krijgt? Heb je vragen over deze persoonlijke energie meting, talentenmeting of relatiemeting? Stel deze gerust.

In september was ik gevraagd als gastspreker bij het MyHBMLive event, omdat ik ruim 10 jaar ervaring heb met de persoonlijke energiemeting ACT. Ik heb mijn werkwijze voor energie toegelicht aan andere coaches, therapeuten, organisatie adviseurs, HR medewerkers en leidinggevenden. Ik heb ruim 700 mensen mogen meten en met veel daarvan heb ik een langer traject gedaan zodat zij voortaan bewuster omgaan met hun energie.

Wil je lezen over wat goed is om te eten bij chronische stress? Lees dan deze blog voeding bij stress. Alles is energie, dus ook wat je in mond stopt qua voeding is belangrijk. Wil je je energie ook met voeding goed op peil houden en mentale klachten zoals burnout, depressie en stress voorkomen, lees dan deze blog.

“Na dertig jaar te zijn vastgeroest in gewoontes en geen carriere mogelijkheid kunnen benutten, ben ik op het moment in een carriere boost gekomen onder begeleiding van Carla. Mijn interactie met mensen is 100 % verbeterd en nu kan ik mijn ervaring daadwerkelijk ook gebruiken om verder te groeien in mijn werk.”

Francine, 54 jaar , Financieel Specialist

Plaats een reactie