Analytische therapie

Wat maakt Analytische therapie uniek?

analytische therapie Amstelveen

Analytische therapie houdt zich bezig met het onbewuste. Ons onbewuste bepaalt voor een groot deel ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Gedrag is een gevolg van wie jij van binnen bent. Jungiaanse analytische therapie is een vorm van psychotherapie. Je leert je binnenwereld beter kennen. Je gaat meer jezelf zijn.

Analytische therapie gaat verder dan praten alleen, je ervaart zelf het hoe het anders kan. Het is geen truc die je leert, omdat een truc onder druk nu eenmaal niet meer werkt. Fietsen vergeet je immers ook niet meer. Dat is een ervaring.

Hoe nu anders?

De focus van analytische therapie ligt op dát wat werkt, hoe het anders kan. En vaak minder waarom het ontstaan is. Dat waarom het ontstaan is, kan helpen om te veranderen. Maar stel je hebt dit antwoord, dan wil je nog steeds weten hoe het anders kan. Vanuit de belevingspsychologie en analytische therapie is het belangrijk te ervaren hoe het ook anders kan.

Wat past bij jou?

Ik werk met veel verschillende methodes die gericht zijn op het onbewuste en het grotere geheel: visualisaties ofwel actieve imaginaties, beweging van het lichaam (body & mind language), moderne hypnotherapie, opstellingen, psychosynthese, systemisch coachen en mindfulness.
Daarom kan ik methoden kiezen die bij jou passen om je te inspireren. Jij gaat zelf ervaren dat je verandert.

Verschil analytische therapie met cognitieve gedragstherapie?

Een goed voorbeeld is de bekende Keith Bakker die verslaafden ondersteunde. Hij was vroeger verslaafd en hier had hij geen last meer van. Althans zijn gedrag was anders, slechts de buitenkant. Dat hij niet van binnenuit veranderd was, bleek helaas toen hij publiekelijk in de problemen kwam met een andere vorm van verslaving. Uiterst pijnlijk. Analytische therapie richt zich meer op de binnenkant.

Zelf ruimschoots therapie ervaren

Een analytische therapeut heeft altijd een intensieve leertherapie achter de rug. Bij de studie psychologie en cognitieve therapie is dit geen onderdeel in de opleiding. Vreemd maar waar. Je kan dus therapie geven zonder dat je dit ooit zelf ervaren hebt.

Tot slot Analytische therapie richt zich ook op schaduw werk:

Omarm je schaduw en ontdek verborgen kwaliteiten

Jungiaanse therapie

Werp een lichtje op je schaduw, want wegrennen voor onze schaduw kan niet!

Schaduw is dat wat we niet willen en we laten dit liever niet zien. Vaak vinden we het moeilijk en irritaties met anderen ontstaan eenvoudig. We verbergen liever onze zwakke kanten. Dit kost veel energie en zodra we onze maskers afdoen, merken we hoeveel energie het geeft om gewoon jezelf te zijn.
Je wilt bijvoorbeeld liever niet erkennen dat je koppig bent. Als je dit herkent kan je vasthoudendheid ontdekken. Meer lezen over de werking van schaduw? Dit boek van Karen Hamakers zet het helder uiteen.

Men wordt niet verlicht door zich allerlei beelden van het licht voor te stellen, maar door zich bewust te worden van de eigen innerlijke duisternis. ― Carl Gustav Jung

Je passies, drijfveren en talenten liggen ook in de schaduw!

Schaduw is behalve wat je niet wil zijn, ook waar je naar verlangt. Je innerlijke drijfveren, je echte passie en talenten liggen in het begin van je leven ook in je schaduw. Als je opgroeit, worden je talenten langzaam helder en weet je steeds beter waar jij je bed voor uit komt. Dit is een echt avontuur.

Ik inspireer je graag om deze ontdekkingen te versnellen, zodat je eerder je echte talenten en drijfveren herkent. Je komt in flow.

Jezelf zijn

Je natuurlijke zelf zijn, dat is een doel van analytische therapie. Jung noemde dit “individuatie”. Jezelf worden.

Benieuwd naar analytische therapie?

Durf jij de confrontie aan om écht te veranderen? Je gaat zelf je eigen oplossingen ontdekken én ervaren. Zodat je deze niet meer vergeet.

Analytische therapie wordt vergoed.

Benieuwd naar wat analytische therapie voor jou betekent? Neem direct contact op met Carla Leutscher.

Je kan alleen veranderen, wat je erkent.

Jung

Klant vertelt over analytische therapie Amstelveen


"Er zijn van die processen werkzaam bij de ander die niets met mij als persoon te maken hebben maar welke processen de ander wel op mij projecteert of die ik mij (onbewust) eigen maakt. Het is een uitdaging om te ontdekken waar ik zelf geen verantwoordelijkheid neem voor mijn eigen processen. Dank je wel voor het werken met mij met het boek: Het projectie mechanisme in de praktijk!"

Eva, Jurist
"Ik ben blij dat ik jou als Jungiaanse analytische therapeut ben tegengekomen. Het gaat meer de diepte in dan andere therapievormen. Tegelijk breng jij mij bij deze onderstroom op lichte wijze. Soms is dat confronterend. De pijn is zachter geworden en gaat voorbij"

Karel, Financieel Medewerker Inkoop