Heeft deze corona crisis ook een betekenis?

Nu we midden in de lockdown van deze corona crisis zitten, proberen we ons verlies ook een betekenis te geven. Kan deze crisis zinvol zijn?

Corona betekent kroon. Het is een krans van licht die we rond de zon zien bij een volledige zonsverduistering. Is er mogelijk een positieve bedoeling in deze donkere periode? Een lichtpuntje?

Virus uitbraak: niet voor het eerst

Corona is een zoönose, een ziekte die overdraagbaar is van dier naar mens. We kennen rabiës, BSE, Ebola, Sars, de pest, polio, Q-koorts, tyfus, lyme en nog veel andere ziektes. We hebben al zoveel waarschuwingen gehad!

Epidemiologen waarschuwden hiervoor, het zou geen verrassing moeten zijn. Dr Michael Greger voorspelt niet alleen deze crisis maar zelfs het enthousiasme voor toiletpapier. Dit was in 2008.

Bij deze crisis is de voortplanting gelukkig niet in gevaar. Jonge mensen hebben minder kans het te krijgen.

Is het nu werkelijk zo dat generaties na ons zullen zeggen: weet je nog wel dat onze voorouders reageerden met een lockdown? Wij laten de economie niet meer barsten, dan maar slachtoffers voor lief nemen?

Betekenis van een corona crisis ontdekken

Ik denk liever dat wij de generatie worden, die begrijpen dat we een andere relatie moeten gaan krijgen met de natuur. Dat wij begrijpen dat wij de natuur nodig hebben. De natuur kan immers wel zonder ons.

Deze corona crisis maakt ons menselijker. We vermenselijken door de lockdown. Na de eerste schrik weten we weer waar het echt om draait: gezondheid, familie en vrienden. We ontdekken de betekenis van vrijheid. We ervaren meer verbinding, hoe we elkaar kunnen helpen. Samen sterk.

Menselijker en samen sterk

Samen sterk betekent mogelijk ook dat onze relatie met dieren gaat veranderen. Meer vegetariërs en geen bio-industrie meer? Is het zinvol om 3 kg graan nodig te hebben om 1 kg vlees te maken?

Lokaal produceren en lokaal inkopen bij meer leveranciers zal populairder worden, zodat we niet meer gebruik maken van lange ketens en één leverancier. Ik heb hierover eerder geschreven in mijn blog mogelijkheden en corona

Misschien worden vliegtuigtickets weer duurder. Mogelijk verdwijnen prijsvechters in deze luchtvaartindustrie en houden we eens per kwartaal een vliegtuigloze zondag. Ik woon in de buurt van Schiphol en ik rook nu 4-5 sigaretten minder. Ik rook niet, maar dat staat gelijk aan de vuile lucht in deze omgeving. De lucht is zichtbaar blauwer. De natuur krijgt nu een kans om te herstellen.

Keuze maken

Mogelijk is één van de mooiste inzichten dat wij, als het echt nodig is, heel snel ons gedrag kunnen aanpassen. Nieuwe gewoontes kunnen leren. Zodra we de keuze maken, dan gaan we het doen.

Iedereen houdt nu inderdaad de afstand die gezond is voor ons. We vergeten het misschien heel even tijdens deze lockdown als we iets vergeten zijn en snel teruglopen.

Gewoontes veranderen is vaak niet zo makkelijk. Pas als we het ons bewust worden zijn er kansen. Dan is het zinvol om te weten dat je een keuze kan maken.

Nieuw bewustzijn met nieuwe gewoontes

Deze corona crisis brengt een nieuw bewustzijn op gang. We realiseren ons nu beter dan ons handelen samen hangt met de gezondheid van de aarde.

Hoogste tijd voor een herwaardering. Alles wat waarde heeft blijft overeind. Dat wat waardeloos is stort ineen. De wijsheid van ons leiders of het gebrek hieraan wordt duidelijk zichtbaar.

We zullen een nieuwe balans gaan vinden. Waarbij mens en natuur een nieuwe verhouding vinden. Ontdek zelf het licht en de bedoeling van deze corona.

Stel je zelf de vraag: wat gaat er veranderen? Welke betekenis herken ik in deze corona crisis?

Welke gewoontes heb ik nu al veranderd?

Leuk als je reageert. Samen wat wat wijzer : )

Plaats een reactie