Hulp bij burnout en stress van student

Stress klachten leiden bij studenten vaak naar een burnout. Als student heb je meestal een hoge verwachting van jezelf waardoor je stress ervaart. Je omgeving oefent ook druk uit. Op sociale media zie je allemaal leeftijd- en studiegenoten die leuke dingen beleven en geen enkel probleem lijken te hebben met de hoge werkdruk. Je praat daarom maar niet over stress, prestatiedruk en financiële zorgen. Je vraagt geen hulp bij de stress die je ervaart.

Een behoorlijk aantal studenten komen naar mij voor stress gerelateerde problemen. Zij ervaren psychische klachten als somberheid, faalangst en paniek, laag zelfvertrouwen, concentratieproblemen, gebrek aan motivatie en lichamelijke klachten zoals slecht slapen en lage weerstand. Ongemerkt houd je je adem in met vermoeidheid als gevolg.

Prestatiedruk en eigen druk

Factoren van buitenaf zoals prestatiedruk, bindend studieadvies en sociale media spelen een rol. Maar de ene student heeft wel last, een ander niet. Belangrijkste is hoe je zelf met de druk van buitenaf omgaat. En hoe hoog je eigen verwachtingen zijn. Je bent minder afhankelijk van de ander dan je denkt. Meestal is de oorzaak een grenzeloos enthousiasme en/of een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.

Risico op burnout bij studenten

Studenten hebben relatief vaak last van psychische klachten. Recente cijfers van TNO gaven een verhoogd risico aan voor een burnout.

Wacht niet te lang. Teveel stress als je student bent, kan leiden tot een burnout. En dát wil je echt niet. Veel studenten gingen je al voor, lees meer over mijn wijze van werken

Meer blogs over burnout en stress

Plaats een reactie