Corona geeft angst en mogelijkheden

Corona veroorzaakt angst en onveiligheid en mogelijkheden

De dreiging van het corona virus geeft veel mensen een gevoel van onveiligheid, stress en angst. In de supermarkt hoef je maar in de schappen te kijken naar het effect van paniek. Sommigen mensen worden somber of krijgen andere mentale problemen. Of je blijft onbewust alles lezen over corona, zo veel mogelijk. Wat in ieder geval wél helpt is om je zorgen te delen met anderen.

Wat zijn de corona symptomen?

Ken de corona symptomen. Kennis geeft rust. Mensen met het nieuwe corona virus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid.

Corona klachten paniek angst onveilig

De feiten: je gaat eerder dood aan te hard rijden of teveel alcohol dan aan het corona virus. Het is niet zo dat alleen oudere mensen corona symptomen krijgen. Ook als je jonger bent, is er een risico.

Corona is erg besmettelijk. Heb je corona klachten? Blijf dan thuis. Hoe de besmetting plaatsvindt, weten we nog niet. Mogelijk kunnen gezonde mensen het ook onbewust overbrengen. Al met al weten we veel op dit moment nog niet. Het corona virus is zo nieuw.

Luisteren is van belang bij corona

Bij disruptieve veranderingen in onze omgeving is het belangrijk om te luisteren. Wat ervaren we en hoe passen we ons aan. Regeringen en organisaties die snel reageren kunnen verdere escalatie verkleinen. Als de bedreiging vlot herkend wordt, is het antwoord er sneller.

Wat kunnen we leren?

We hebben de illusie dat we alles onder controle hebben. Dat is niet zo. Wij hebben de natuur harder nodig, dan de natuur ons.

  • De natuur laat soorten die geen bijdrage hebben aan het grote geheel uitsterven. Al heel wat soorten, dinosaurussen, mammoets, sabel tijgers en nog veel meer zijn uitgestorven. Hebben wij een bijdrage aan het geheel? Wij zijn de enige soort die anderen doden zonder het nodig te hebben voor voeding. Waarschijnlijk maken wij meer kapot dan welke soort dan ook.
  • Alles is met alles verbonden. We hebben mensen nodig die de patronen kunnen zien binnen de verbindingen van allerlei systemen. Geen specialisme blik, maar een kijk op het geheel.
  • We hebben een netwerk economie nodig (doughnut) en niet de huidige ketens. Nu wordt alles goedkoop geproduceerd in China en de hele keten is daar afhankelijk van. In de natuur werkt het als een netwerk, een web. Als er een soort uitsterft, zal een andere soort de functie en plek innemen. Heel natuurlijk.
  • Vanuit systemisch kijken stellen wij ons superieur op. Alsof we buiten het systeem staan. Er niet bij horen. We nemen meer verantwoordelijkheid op ons dan we aankunnen door te denken dat we controle hebben. We zullen ons opnieuw mogen verbinden met het systeem. Vanuit een bescheidenheid.
  • We zullen onze organisaties wat meer moeten inrichten met een lange termijn kijk. Op dit moment is dit vooral korte termijn. Een lange termijn oplossing voor het corona virus is gezond eten en leven. Zorgen voor een goede weerstand. En niet direct roepen om een medicijn of vaccin.
  • Lokaal produceren loont. Bij globalisering zijn we afhankelijk van een keten.
  • Wij hebben de natuur nodig, de natuur heeft ons niet nodig
  • Samen sterk, verbinding zoeken met elkaar zodat we samen creatieve oplossingen bedenken. En realiseer je, jij kan het verschil maken. Kijk maar naar de lucifers die branden in het plaatje.
  • Eerdere waarschuwingen die de natuur gaf, hebben we te weinig mee gedaan. Dieren dragen hun infecties over. Eerst hadden we rabiës, toen aids en daarna een Ebola en SARS-crisis. En nu Corona.
  • Een collectieve bewustzijnsverschuiving is mogelijk

Wat kan je doen met stress en angst voor het corona virus?

Onderscheid waar je wel controle op hebt

Veel is nieuw aan dit virus, maar daar geef je minder aandacht aan. Was je handen, houd afstand tot anderen. Beperk je drang naar nieuws. Je hebt invloed op je weerstand door gezond te eten en witte suikers te beperken. Versterk je immuniteit (scrol naar beneden)

Wat brengt jou veiligheid?

Doe hierbij wat bij jou past. Muziek luisteren, boek lezen. Wees er alert op dat je je niet teveel terugtrekt en wel op andere wijze sociaal contact hebt.

Ga de natuur in

Beweging is goed voor je fysieke en mentale gezondheid.

Blijf in het hier en nu

Pieker niet teveel over de toekomst. Maak je niet te druk. Focus op wat je ervaart. Een prachtig uitzicht, geluid en geniet van je thee.

Creativiteit

Corona paniek is nergens goed voor. Blijf juist nu creatief. Je ziet overal vernieuwende online initiatieven. Leraren die online lesmateriaal aanbieden. Neem er de tijd voor om zelf creatief te zijn.

Zoek verbinding en vraag om hulp bij angst voor corona

Als je vastloopt, praat erover met anderen. Vraag hoe zij met onzekerheid, angst en het Corona virus omgaan. Je kan naar een coach of psycholoog als je je patroon wil keren. Blijf er niet meer rondlopen met deze angst en onveilige gevoelens voor corona.

Het belang van vertrouwen

Energie liegt nooit! Angst trekt aan en doet geen goed. Vertrouwen geeft al voor 70% genezing. Dit is een bekend placebo effect.

Tot slot: psycholoog 4-inspiration in Amstelveen schrijft regelmatig blogs. Ik schrijf ook over de betekenis van deze corona crisis. Dit is mogelijk een toepasselijke blog hoe kom ik van stress af. En als je relatie teveel op de proef wordt gesteld: kracht van kwetsbaarheid of een crisis.

Ben je ondernemer? Lees dan deze creatieve tips voor MKB van een vriendin of over de risico’s en mogelijkheden als kleine ondernemer.

Ik ben nu helemaal overgeschakeld op e-health en online therapie. En zolang het kan, wandelcoaching.

Plaats een reactie