Hoogsensitief zijn een talent?

Veel mensen vinden het lastig dat ze hoogsensitief zijn. Overprikkeling kost vaak energie. Maar hoogsensitiviteit kan ook een talent zijn, die je kan benutten. Vaak benutten deze mensen nog niet écht dat ze andere mensen goed aanvoelen. Dat klinkt gek, in deze blog zal ik het uitleggen.

Afstemmen op een ander om in te voelen

Als je hoogsensitief bent, is het heel vanzelfsprekend om jezelf af te stemmen op een ander. Je weet soms beter wat een ander nodig heeft, dan wat je zelf wil. Ook stemmen deze mensen zich vaak af op hun omgeving, zelfs als er geen mensen zijn. Eigenlijk vloeit je energie weg, omdat je automatisch met je energie bij een ander bent. In groepen wordt het helemaal ingewikkeld.

Je kan aan verschillende punten herkennen dat je last hebt van hoogsensitief zijn. Je kan bijvoorbeeld zonder reden onverwacht laag in je energie zijn.


Hoe nu anders? Van meelijden naar invoelen

Probeer eerst af te stemmen op jezelf. Wat ervaar ik? En wat voel ik? Er even bij blijven. Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is het niet. Hierdoor wordt het mogelijk meer gevoelens te gaan ervaren in jezelf.

En dán pas stem je af op een ander om in te voelen. Zodra je bij jezelf meer gevoelens kan ervaren, wordt het mogelijk om meer gevoelens bij een ander in te voelen. Je kan het gevoel van een ander alleen herkennen omdat je deze zelf ooit ervaren hebt.


Hoogsensitief zijn wordt een talent


Nu je de automatische volgorde gaat omdraaien, ga je jouw talent van hoogsensitiviteit meer benutten. Voortaan kan je ook beter bij jezelf blijven. En je verliest jezelf niet meer. Je voelt in bij een ander en je bent gestopt met versmelten met de ander. De overprikkeling vermindert omdat je even bij je gevoelens blijft. Gevoelens gaan daardoor voorbij. Bovendien is het goede nieuws, dat je voortaan beter weet wat je zelf wil en nodig hebt.

Jouw hoogsensitiviteit is een talent geworden.Plaats een reactie