Je lichaam liegt nooit

Sta elke dag even op 1 been, wissel en ervaar je balans. Onderzoek het nieuwsgierig. Wiebel je wat meer dan gister? Wist jij dat kleine traumasporen ook hun invloed hebben in jou? Trauma is zo’n groot woord hè. Klopt en tegelijk …stress vormt een mini trauma. Veel stress bij elkaar, dat doet iets met je. Een beetje teveel stress en je balans is weg.

Is het te gemakkelijk, hef je knie dan wat hoger, evt opheffen en weer laten dalen zonder met je tenen de grond te raken. Sta je nog steeds stabiel? Wat fijn! Want dan is er evenwicht tussen hoofd-hart en buik. Je bent zowel fysiek als emotioneel in balans.

Je lichaam liegt nooit. #Onbewust laten stress, problemen en trauma’s hun sporen na in je lichaam. Een trauma kan ook een verzameling van kleine wondjes zijn. Langdurige stress doet iets met je lichaam. Het maakt ziek, en vaak is dit niet eens zo merkbaar omdat het langzaam gaat.

Hoe krijg je weer verbinding tussen hoofd hart en buik, want dan stroomt alles weer in je lichaam. Hoe kan je weer rust en energie ervaren?

Lichaamsbewustzijn en communicatie

In communicatie gebruik je #lichaamstaal ook. Onbewust doen we hier meer mee dan we denken. We kijken hoe iemand iets zegt. Klopt de lichaamstaal bij wat de ander zegt? Eigen lichaamsbewustzijn kan je helpen anders en beter te communiceren. Als je meer bewust bent van je eigen lichaamstaal, ben je meer in contact met wat je ervaart, voelt en bezig houdt. Je ervaart een betere relatie met jezelf. En dat is een uitstekend startpunt om een betere relatie met anderen te hebben.

Meer zelfbewustzijn heeft invloed op communicatie met anderen. Als je meer nuances in jezelf voelt en ervaart, kan je anderen beter aanvoelen. Je kan immers niet aanvoelen bij een ander, wat je zelf niet kent en merkt.

Een ander aspect van lichaamsbewustzijn: Je emoties volgen je lichaam. Recht je schouders maar eens en ervaar wat het met je doet. Dit ziet een ander ook. Lichaamstaal heeft dus invloed op je communicatie.

Het lichaam liegt nooit: bestseller


Nederlandse psychiater en hoogleraar Bessel van der Kolk verdiept zich in diverse innovatieve vormen van therapie, zoals yoga, theater, zang en dans. Belangrijk voor iedereen om te ontstressen en te ontspannen.

Zijn bestseller Traumasporen (The body keeps the score) staat in de studielijsten van de reguliere gezondheidszorg. Wellicht dat Bessel organisaties, ziekenhuizen en GGZ kan inspireren tot vernieuwing. Want het gedachtengoed wordt nog niet door iedereen ondersteund. Wetenschappelijk is het mogelijk lastig te bewijzen. Ik zou zeggen wat werkt voor veel mensen is waar. Het zouden wel eens financiele tekorten zijn om het wetenschappelijk te ondersteunen. Ik geloof dat als een team elke dag even samen vertraagt en de tijd neemt om te mediteren, chineng qigong of tai chi te doen, er iets wezenlijks verandert. Je kan je hart openen en bewust ademhalen kan ook zittend op een stoel met deze eenvoudige chi neng oefening. De coronacrisis en Bessels boek hebben mij in ieder geval aangespoord om elke dag ruimte te maken voor mijn eigen gezondheid. Liever voorkomen dan genezen. Alle beetje helpen. Ademhaling is de basis voor een gezond leven. Bijna niemand realiseert zich dit binnen de gezondheidszorg. En dat is best apart. Omdat ik elke dag 10 minuten yoga, mindfulness of chineng doe, verbeter ik niet alleen mijn gezondheid maar ook mijn intuitie en voelen. Nieuwsgierig? Ik vertel je er graag meer over.

Je lichaam liegt echt nooit. #Onbewust laten problemen en trauma’s hun sporen na in je lichaam. Een trauma kan overigens ook een verzameling van kleine wondjes zijn. Je verzamelt ongemerkt stress in jezelf. Uiteindelijk kan dit tot een burnout leiden.

Lichaamsbewustzijn leren vraagt tijd. Wat betekent het in mij als ik ’s ochtends een evenwichtsoefening lastig vind? Je kan dit lichamelijk uitleggen, je kan het ook mentaal verklaren.

Bessel van der Kolk is zondag te zien bij Zomergasten. Deze vernieuwende psychiater zal gaan uitleggen welke invloed traumasporen hebben op onze samenleving.

Hoe krijg je weer verbinding tussen hoofd hart en buik?

Zoek je hiervoor meer inspiratie? Lees dan mijn andere blogs over stress en preventie.

Meest onbekende basis factor die invloed heeft? Dat is Adem, lees de tips hier.

Plaats een reactie