Jezelf wegcijferen

Herken je het dat je jezelf wegcijfert? Vaak ga je dan ook het liefste een conflict uit de weg. Je wuift iets weg “laat maar”, je negeert iets. Eigenlijk ben je te bescheiden, je hebt weinig oog voor wat jij zelf nodig hebt. En eigenlijk zorg je zelf ook niet goed voor jezelf. Je kan jezelf kwijtraken.

Waarom cijfer je jezelf weg?

Jezelf wegcijferen is een patroon. Vaak ontstaat dit al vroeg in je leven. Dit is dan de makkelijkste weg, je ervaart deze reactie als veilig. Je houdt nu eenmaal van harmonie. Alleen als het eenmaal een patroon geworden is het een overlevingswijze. Dan hebt je geen vrije keuze meer, je kan maar moeilijk anders reageren.

Je raakt jezelf kwijt en soms leidt dit naar een burnout. Je ervaart vaak ook minder zelfvertrouwen. Je eigenwaarde wordt niet groter als je jezelf wegcijfert.

Je weet soms zelfs beter want een ander nodig heeft, dan wat je zelf nodig hebt. Je stemt meer op een ander af dan dat je op jezelf afstemt. En dit kan je keren.

Wegcijferen binnen een relatie

Als je jezelf wegcijfert binnen een relatie, ga je ook uit verbinding. Je brengt jezelf niet in en je geeft niet aan wat je nodig hebt of fijn vindt. Voor je partner kan dit moeilijk zijn. Je duikt als het ware weg. Je bent bang om gekwetst te worden, maar het kan juist kwetsend worden. Je bent minder boeiend voor een ander. Voor een ander kan het verstikkend werken, dat deze weg wil uit de relatie. De intimiteit gaat verloren als je jezelf niet laat zien.

Hoe word ik assertief?

De eerste stap is het herkennen wanneer anderen over jouw grens heengaan. Dat is moeilijk, want je bent eraan gewend het glad te strijken. Hoe kleiner je dit herkent, hoe beter. Deze bewustwording is een eerste succes.

Een tweede succes is de actie dat je jouw grens aangeeft. Dat is eng, maar wel de moeite waard om te doen.

Een derde succes is een bonus, namelijk het resultaat van jouw assertief zijn. Vind de ander je nog steeds aardig? Veert een ander mee? Dan is dit wederom een succes. Zo niet, dan heb je in ieder geval twee successen.

Volg deze processen en tel je successen om hier beter in te worden. Waardeer jouw bewustwording, dan volgt het resultaat na oefening vanzelf.

Jezelf terug vinden

Een mooi resultaat van deze eenvoudige stappen is dat je jezelf terugvindt. Dat het makkelijker wordt om assertief te zijn.

Laat me gerust weten of het je lukt of je zelf wegcijferen hierdoor minder wordt.

Plaats een reactie