Mentale stress: tips voor rust

In deze blog geef ik tips hoe je meer ontspanning bij mentale stress kan vinden. Stressvrij zijn.
Natuurlijk wil je liever overspannen zijn voorkomen, maar soms heb je in je leven meer stress dan je lief is. Probeer deze tips uit en vind wat bij jou past.

Hoe kan ik meer ontspannen en in rust en flow zijn?

– Een belangrijke basis is je ademhaling verbeteren – Voeding voor energie is zuurstof.

Tip 1 Herken stress op tijd, voorkomen is beter dan genezen

1. Van betrokken naar niet betrokken
Slechts 15 procent van de één miljard werknemers die wereldwijd fulltime werken, is echt betrokken. In het begin vervullen ze nog een belangrijke rol in meetings of brainstormsessies. Na verloop van tijd verandert dit. Wanneer een medewerker afstand neemt, kan dit komen door een te hoge werkdruk of niet efficiёnte processen die binnen het bedrijf gaande zijn.
2. Geen energie krijgen van het werk
Veel medewerkers doen – afhankelijk van hun functie – werk wat ze kunnen, maar niet wat ze leuk vinden. Ze krijgen er daardoor geen energie van. Stel als manager eens de vraag: ‘vind je dit écht leuk om te doen?’ Het antwoord zal je verbazen.
3. Always ‘on’
Sommige medewerkers staan voor alles en iedereen klaar. Dit zit veelal in de aard van het beestje. Het zijn de betrokken, harde werkers die moeilijk ‘nee’ zeggen, ook buiten werktijden. Stuurt een medewerker vaak mailtjes in de avond of in zijn of haar vakantie? Veel met werk bezig zijn, geeft geen ruimte om op te laden. Spreek ze hier op aan.
4. Fysieke pijntjes
Vage pijnklachten zijn vaak een duidelijke oorzaak van een werknemer die mentale stress ervaart. Klaagt een werknemer over hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten? Genoeg reden om als manager stappen te ondernemen.
5. Cynisch en humeurig
Een doorgaans vrolijke medewerker die na verloop van tijd cynisch wordt? Verandering van gedrag duidt vaak op een onderliggend probleem. Vooral als dit samengaat met een gejaagde houding, veel klagen, niet meer kunnen omgaan met veranderingen en prikkelbaarheid. Negeer gedragssignalen dus niet.
6. Minder presteren
Een signaal dat het meest voor de hand liggend is, maar daardoor zeker niet minder belangrijk. Wanneer een werknemer minder productief is, uit zich dat bijvoorbeeld in het missen van deadlines, onnodige fouten maken, half werk leveren, pauzes overslaan en conflicten met collega’s. Vaak speelt een gebrek aan overzicht en concentratie een rol. De medewerker heeft teveel hooi op zijn vork, wat de kwaliteit van het werk niet ten goede komt.

Tip 2 ontspanning bij stress: vrij en goed ademhalen

Als vanzelf ga ik sneller ademhalen bij stress. Dit overlevingsmechanisme merk ik (bijna) niet. Het heeft wel effect op elke cel in mijn lichaam. Elke minuut zo’n 8-15 keer en op de lange duur wordt het nadelige effect groot. Zuurstof wordt nauwelijks benut.

Bij stress kan ik ook ongemerkt mijn ademhaling inhouden. Sommige mensen stoppen nagenoeg met ademen als ze huilen of bij pijn. Zowel je adem inhouden als te snel ademhalen, helpt je helaas niet. Beiden hebben een negatief effect op je energie en je flow. Gevoelens willen stromen.

Tip 3 Doe regelmatig een ademhalingsoefening voor meer energie

Wat is een goede ademhaling? In deze ademhalingsoefening wordt heldere uitleg gegeven. Handig hierbij is het weetje: “doe niet te veel je best!” Speels zijn.

Belangrijkste en gouden regel: geeft aandacht aan de uitademing. Goed en vol uitademen geeft daarna bijna als vanzelf een goede ademhaling van nieuwe lucht. Je haalt meer frisse adem in.

Doe regelmatig en bij voorkeur elke dag een ademhalingsoefening. Hoe meer je oefent, des te makkelijker wordt het. En bij stress blijf je makkelijker alert en open voor wat er is. Je ervaart geen angst of paniek. Voortaan kan jij bewust blijven doorademen. Je slaapt beter en jij ervaart meer energie. Zelfs sneller afvallen is een gevolg. Helemaal als je beter gaat kauwen. Maar daarover later meer in een andere blog.

Je kan meer lezen in het boek Verademing

In deel 2 geef ik binnenkort meer verschillende soorten ademhalingsoefeningen (ook zonder tellen).

Tip 4 ontspanning vinden: Bekijk mentale stress eens positief

De mensen die stress positief benaderen leven langer. Wil je meer lezen over het onderzoek over stress positief benaderen, lees dan deze blog. Elk probleem is écht een cadeau in prikkeldraad. Er zit altijd groei in. Een probleem krijgt betekenis als jij jouw verborgen talenten kan ontdekken.

Blijf niet te lang rondlopen met mentale stress. Heb je een burnout? Wacht niet en kom direct. Ik ben een stress- en burnoutspecialist. Ook jij kan ontdekken hoe jij jouw eigen unieke bijdrage kan geven in flow en rust!

ontspanning bij stress tips - mindfulness

Plaats een reactie