Faalangst

Van faalangst naar zelfvertrouwen

“Na de eerste week met oefeningen voelde ik mij direct stukken beter. Verrassend vlot!”
Paul

Perfectionisme en zelfvertrouwen

Perfectionisme en faalangst komt veel voor bij mensen met een laag zelfvertrouwen. Het is een lastig fenomeen omdat mensen er vaak erg mee worstelen, maar er aan de andere kant ook vaak erg aan gehecht zijn. Dit omdat ze het idee hebben dat ze er beter door presteren.

Perfectionisten baseren hun zelfbeeld op hun prestaties. Presteren ze goed, dan zijn zij goed. Presteren ze slecht, dan zijn zij waardeloos. Een fout bewijst eigenlijk een innerlijke overtuiging dat ze waardeloos zijn. Een perfectionist die slecht presteert, denkt: “wat ben ik toch een sukkel!”. De focus ligt bij perfectionisten ook meer op doen in plaats van zijn. Iemand die zich waardevol voelt zal een fout eerder bekijken als iets waardoor inzicht ontstaat. Je mag 3 stappen voorwaarts doen en 2 stappen achteruit. Je verandert perfectionisme hier in zo optimaal mogelijk zijn. Tal Ben-Shahar noemt dit in zijn boek: “de Optimalist“. Dit klinkt eenvoudig, in de praktijk ligt dit wat lastiger om het zo ook te gaan beleven.

Ja maar, ik ben een perfectionist. Nee hoor, het is een oude overtuiging en het is een overlevingsmechanisme geworden. Faalangst kost teveel energie.

Angst is het product van denken

Klinkt vreemd toch? Angst vindt plaats door denken. Je bent ervan overtuigd geraakt dat je het niet kan en dat het eng is en daar ben je dan bang voor. Dit kan door vroegere ervaringen zijn of omdat ouders het zeggen. Hoge verwachtingen maken dat je denkt dat het beter kan.  Je lijf kan daar op dezelfde manier op gaan reageren als op een reëel gevaar.

Lees in deze blog over enkele tips om ontspanning te vinden.

Gewend raken aan angst

Jouw lichaam kan dan langdurig angst ervaren en raakt eraan gewend, zolang je eraan denkt of de overtuiging hebt. En dat is jammer en het hoeft niet.  Je kan je gaan realiseren dat het je geloof in je eigen gedachten is die deze stress en angst veroorzaakt.

Weer grip op je leven door en een positieve blik?

Als perfectionisme en faalangst je te pakken hebben, word je erdoor belemmerd in je dagelijks leven. Dan wil je daar waarschijnlijk het liefst vandaag nog vanaf. Wil jij het voortaan positieve benaderen? Zo kan je op alle fronten goed presteren en ook gelukkig zijn.

Bel voor een afspraak of neem contact op met Psycholoog 4-inspiration Carla Leutscher,

Contact
Contact
“Als angst op de deur klopt, doet vertrouwen open.”―Lao Tse

Klant vertelt

“Dankjewel voor de inzichten! Ik heb jouw werkwijze als warm, verfrissend, actueel en to-the-point ervaren. Ik ben blij dat ik mijn keuze op jou heb laten vallen.”
Tania
“Wat mij erg geholpen heeft prive en ook in werk is bewust zijn van: ‘wat geeft mij energie?’ Dat was toen bij jou een eye-opener en helpt me erg om aandacht voor de balans te blijven houden. Want het blijft een valkuil dat ik zo graag zo veel wil doen en van alles wel wat kan.”
Margreet
“It’s a great experience how quick people are capable to look to themselves who they really are and what latent capabilities they have. It’s sure you get more than you’ve paid for. I recommend therefor Carla very strongly to others.”
Roel Fiolet, KLM
“Carla is een professionele coach, die vanuit haar eigen leiderschap inzichten, talenten en inspiratiebronnen bij haar cliënten iets tot nieuw leven brengt. Met haar methoden en technieken legt zij vakkundig de verbinding met de leiderschapsontontwikkeling van de mensen waarmee ze werkt.”
“Carla combineert creativiteit, speelsheid en talent op een boeiende manier. Daardoor wordt de diepgang van haar werk heel toegankelijk en laagdrempelig. Ze weet je kern te raken en speelt heel soepel in op je vragen en behoeften.”
Nynke, Coach