Familie Opstelling

Een familie opstelling worden ingezet om een verrassende nieuwe kijk op jouw probleem te ontdekken. Systeem opstellingen noemen we dit ook wel eens. We kijken daarbij niet alleen naar jou als mens, maar kijken ook naar het geheel (systeem). Jouw familie is een systeem.

Elk probleem is ergens een oplossing voor.

Hoe vreemd dit ook klinkt, een probleem heeft een nuttige reden. Het is je alleen nog niet bekend. Ontdek het!

Levende foto

Opstellingen zijn een methode, waarbij een levende uitbeelding wordt gemaakt van een systeem (familie, organisatie, club). Een soort levende foto. Hierdoor wordt het opvallend goed inzichtelijk en invoelbaar wat er speelt. Onbekende patronen en dynamieken worden verrassend goed zichtbaar. Het onbewuste wordt duidelijk en je begrijpt ineens meer.

Bij een familie-opstelling brengt een deelnemer een vraag in, waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Je komt iets tegen waar je maar geen grip op hebt of krijgt. Bijvoorbeeld heb je een vraag waarom iets regelmatig niet goed afloopt. Of je neemt makkelijk veel verantwoordelijkheid die niet de jouwe is of je hebt bijvoorbeeld moeite met autoritaire mensen. Kortom alles waar jij tegen aanloopt in je leven.

Representanten voor een familie opstelling

Andere deelnemers dienen als representant van de mensen om jou heen en stellen zich op een bepaalde wijze in de ruimte op, die precies lijkt op jouw situatie. In een opstelling wordt helder hoe jij in verhouding staat tot anderen. Relaties tot elkaar worden op verrassende nieuwe wijze zichtbaar. Als de opstelling eenmaal staat, wordt gekeken welke oplossingsmogelijkheden er zijn, zodat jij en je systeem nog meer in hun kracht komen te staan.

Benieuwd naar wat opstellingen kunnen betekenen?

Agenda familie opstelling
Agenda familie opstelling

Oplossingsrichtingen voor lange termijn door systeem opstellingen

Door een opstelling dienen zich goede richtingen voor verandering aan en niet altijd een kant en klare oplossing. Je krijgt een andere kijk op de situatie, die zal doorwerken in je leven. Vanzelf wordt duidelijk hoe je kunt handelen.

De effecten van een familie opstelling zijn op korte en lange termijn merkbaar. Duurzaam.

Systemisch coachen vanuit de verwondering

Kenmerkend voor opstellingen en systemisch coachen is de blik op het geheel. Met een duur woord heet dit systemisch fenomenologisch werk. Het ontstaat vanuit de verwondering: ‘wat probeert dit probleem in het systeem ons duidelijk te maken?’

Liever alleen een eigen opstelling ervaren?

Dat kan. Het hoeft niet per se met een groep mensen. Er bestaan allerlei soorten opstellingen: een individuele opstelling zonder representanten, mini-opstelling, familie-opstelling, organisatieopstelling en zelfs opstellingen voor maatschappelijke vraagstukken. Er kunnen ook voorwerpen worden gebruikt in een opstelling. Veel effect zie ik bij talent-opstellingen. Systemisch coachen kan zélfs zonder opstellingen. We kunnen daarbij je verbeelding inzetten, maar dat hoeft niet. Ook systemisch coachen pas ik toe.

Familie opstelling
Pebble artist Szilajka Erzsébet

Mijn eigen ervaring met familie-opstelling

Ruim 15 jaar geleden heb ik zelf voor het eerst meegedaan in een familie-opstelling. En de uitwerking daarvan heeft mij zo verrast! Ik dacht, leuk even een rol spelen, beetje toneel doen met zijn allen. Maar hoe anders blijkt het te zijn! Elke representant kan inhaken op een soort wifi-systeem van degene die de vraag inbrengt. Een wifi van collectieve energie. Fascinerend en opvallend realistisch.

De cliënt die een vraagstuk inbrengt is verrast door wat er gezegd wordt en de houdingen van mensen die eigen vader, moeder representeren. Het klopt gewoon! Als representant en ook als je aanwezig bent leer je meer over jezelf en je relaties ten opzichte van het geheel.

Recent heb ik in juni 2019 de jaaropleiding familieopstellingen afgerond bij het Bert Hellinger Instituut. Verder heb ik hier ook Systemisch Coachen gevolgd. Ook heb ik in 2023 de IOPT opstellingen masterclass bij Ien van der Pol gevolgd. Met een IOPT opstelling krijg je inzicht in de bron van overlevingsmechanismen.

Ben jij benieuwd wat Carla Leutscher voor jou met opstellingen en systemisch coachen kan betekenen?

Contact
Contact