Familie Opstelling

Je bent hier: ://Familie Opstelling
Familie Opstelling 2019-07-06T14:48:57+02:00

Opstellingen zijn een methode, waarbij een levende uitbeelding wordt gemaakt van een systeem (familie, organisatie, club) waarbij het inzichtelijk en invoelbaar wordt wat er speelt. Patronen en dynamieken die eerst onbewust waren worden verrassend goed zichtbaar.

Bij een familie-opstelling brengt een deelnemer een vraag in, waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Je komt iets tegen waar je maar geen grip op hebt of je wilt graag meer inzicht en het begrijpen. Je kan bijvoorbeeld een vraag hebben waarom iets regelmatig niet goed afloopt. Of je neemt makkelijk veel verantwoordelijkheid die niet de jouwe is of je hebt bijvoorbeeld moeite met autoritaire mensen.

Representanten voor een opstelling

Andere deelnemers dienen als representant van de mensen om jou heen en stellen zich op een bepaalde wijze in de ruimte op, die precies lijkt op jouw situatie. In een opstelling wordt helder hoe jij in verhouding staat tot anderen. Blinde vlekken worden zichtbaar. Na de diagnose wordt gekeken welke interventies mogelijk zijn, zodat jij en je systeem nog meer in hun kracht komen te staan.

Oplossingsrichtingen voor lange termijn

Door een opstelling dienen zich oplossingsrichtingen aan en niet altijd een kant en klare oplossing. Je krijgt een andere kijk op de situatie, die zal doorwerken in je leven. Vanzelf wordt duidelijk hoe je kunt handelen.

De effecten van een opstelling zijn soms op korte, maar vaak op lange termijn merkbaar.

Systemisch coachen vanuit de verwondering

Kenmerkend voor opstellingen en systemisch coachen is de blik op het geheel en vanuit de verwondering: ‘wat probeert dit systeem ons duidelijk te maken?’

Met een duur woord heet dit systemisch fenomenologisch werk, waarbij opstellingen een manier is maar niet perse noodzakelijk. Systemisch coachen kan ook zonder opstellingen. En er bestaan allerlei soorten opstellingen: een individuele opstelling zonder representanten, mini-opstelling, familie-opstelling, organisatieopstelling en zelfs opstellingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Familie opstelling
Pebble artist Szilajka Erzsébet

Mijn eigen ervaring met familie-opstellingen

Ruim 15 jaar geleden heb ik zelf voor het eerst meegedaan in een familie-opstelling. En de uitwerking daarvan heeft mij zo verrast! Ik dacht, leuk even een rol spelen, beetje toneel doen met zijn allen. Maar hoe anders blijkt het te zijn! Elke representant kan inhaken op het wifi-systeem van degene die de vraag inbrengt. Fascinerend en opvallend realistisch.

De cliënt die een vraagstuk inbrengt is verrast door wat er gezegd wordt en de houdingen van mensen die eigen vader, moeder representeren. Het klopt gewoon! Als representant en ook als je aanwezig bent leer je meer over jezelf en je relaties ten opzichte van het geheel.

Recent heb ik in juni 2019 de jaaropleiding familieopstellingen afgerond bij het Bert Hellinger Instituut. Verder heb ik hier ook Systemisch Coachen gevolgd.

Ben jij benieuwd wat Carla Leutscher voor jou met familie opstellingen kan betekenen? Bel voor een afspraak of neem contact op met Psycholoog 4-inspiration Carla Leutscher,

Contact
Contact