Mindfulness

“Carla’s begeleiding gaat veel verder dan gesprekken. Ik voel me blijvend veel beter.”
Pieter

Mindfulness naast analytische therapie

Mindfullness lost niet zo maar je problemen op. Het werkt wel ondersteunend om dit naast analytische therapie te doen. Beiden zijn gericht op ervaren wat er is.

Wat is mindfulness?

Volledig aanwezig zijn

Natuurlijk kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment. Dan ervaar je het: waar je aandacht is, daar ben je.

Mindfulness is je openstellen

Mindfulness betekent je aandacht doelbewust richten op je activiteit van dat moment. Het is een manier van leven waarbij je opener en bewuster in het leven staat. In het hier en nu leef je intenser . Stuur je vaker je aandacht, dan leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Die stroom van bijgedachten vermindert. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. Je voelt innerlijke rust.

Maar ook…niet oordelen

Misschien wel het moeilijkste onderdeel is het niet oordelen. Iets waarnemen zonder er meteen een etiket op te plakken of het te waarderen. Je vindt iets prettig of vervelend, goed of fout. In een flits heb je je oordeel klaar zonder dat je je daarvan bewust bent. En vanuit dat oordeel zie je alleen dát wat je oordeel bevestigt.

Niet oordelen geeft ruimte voor acceptatie

Niet oordelen vergemakkelijkt acceptatie. In je leven zijn er altijd een paar vervelende zaken die je niet (meteen) kan veranderen. Veel energie gaat verloren als je die moeilijkheden ontkent of probeert te vermijden. Dan leveren ze spanning en stress op en de signalen van pijn en vermoeidheid herken je niet. Alles wat je kan oplossen moet je vooral oplossen, maar sommige situaties zijn niet op te lossen. Dat geeft verdriet of frustratie. Als je een milde houding aanneemt ten aanzien van dat verdriet of die frustratie en het accepteert, “het zit er nou eenmaal”, ervaar je deze emoties als zachter.

Bewuste keuzes

Als je er aandacht aan geeft, de situatie accepteert zoals die is, ontstaat ook ruimte voor een keuze. Er komt ruimte vrij om rustig over problemen na te denken die om een oplossing vragen, je kunt tot nieuwe inzichten komen. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Het is waar: de gemakkelijkste manier van ontspannen is niet langer proberen de dingen anders te maken dan ze zijn.

Wil je meer lezen waarom en wanneer je voor mindfulness kiest: relax like a boss.

Mindfulness is geen therapie

Mindfulness is in mijn werkwijze verweven, het is onderdeel van mijn behandelingen. Het is geen trucje, het helpt je daadwerkelijk bewuster en met meer aandacht leven. Het is eigenlijk de voorwaarde om te kunnen groeien. Ik gebruik mindfulness, en veel psychologen met mij, om denk- en gedragpatronen te doorbreken.

Het mooie van mindfulness is dat het goed en snel werkt én dat je er veel aan hebt, ook buiten de behandeling. Je kan meer genieten, leert de mooie dingen te zien en het minder mooie te accepteren. Daarom help ik je ook kiezen van een stress app en bied ik oefeningen voor thuis aan.

Leren  “Ja” te zeggen

Mindfulness gaat dus over het leren “Ja” zeggen tegen het leven. Om te kunnen genieten van kleine dingen in je leven, ook al spelen er grote problemen. Met mindfulness haal je de sleur uit je dag, je maakt betekenisvolle dingen mee. Je leven krijgt weer kleur. Je gaat je meer verwonderen, je leeft bewust.

Ben je benieuwd hoe ik jou kan helpen mindfulness toe te passen in jouw leven? Bel voor een afspraak of neem contact op met Psycholoog 4-inspiration Carla Leutscher.

Contact
Contact
There is a crack in everything
That's how the light gets in.” ― Leonard Cohen

Klant vertelt

“Dankjewel voor de inzichten! Ik heb jouw werkwijze als warm, verfrissend, actueel en to-the-point ervaren. Ik ben blij dat ik mijn keuze op jou heb laten vallen.”
Tania
“Carla is zonder oordeel en met positiviteit aanwezig bij kracht en verdriet. Ze weet de weg de diepte in en zorgt dat je blijft drijven in een zwembad vol tranen. Ze wijst op het licht in de duisternis en geeft concrete oefeningen voor rust en inspiratie. Ik heb veel geleerd. Dank!”
A.te A.
“It’s a great experience how quick people are capable to look to themselves who they really are and what latent capabilities they have. It’s sure you get more than you’ve paid for. I recommend therefor Carla very strongly to others.”
Roel Fiolet, KLM
“Carla is een professionele coach, die vanuit haar eigen leiderschap inzichten, talenten en inspiratiebronnen bij haar cliënten iets tot nieuw leven brengt. Met haar methoden en technieken legt zij vakkundig de verbinding met de leiderschapsontontwikkeling van de mensen waarmee ze werkt.”
“Carla combineert creativiteit, speelsheid en talent op een boeiende manier. Daardoor wordt de diepgang van haar werk heel toegankelijk en laagdrempelig. Ze weet je kern te raken en speelt heel soepel in op je vragen en behoeften.”
Nynke, Coach