Van je burnout af komen?

Wat moet je doen om snel van je burnout af te komen? Vergeet in ieder geval dat snel kan. Je burnout is er langzaam ingeslopen, omdat je al een tijd onbewust over je grenzen heen bent gegaan. Snel is dus een illusie, tenzij je geen echte burnout hebt.

Rust nemen om echt van je burnout af te komen

Het eerste herstel van burnout klachten is gericht op rust en ontspanning. Het beste is om even niet te werken om echt uit je hoge versnelling te komen. Je hebt ongemerkt chronisch stress ervaren waardoor je stressysteem en brein volledig in de war is. Gewone dingen veroorzaken nu ook een vecht- vluchtmechanisme. Je ademhaling is meestal hoog en de balans van je hormonen is in de war. Lichamelijk herstel heeft tijd en rust nodig.

Grenzen leren kennen

Het is belangrijk om je grenzen goed te leren kennen. Burnout ontstaat meestal door een grenzeloos enthousiasme en betrokkenheid.

Het doel is om voortaan niet meer je lichamelijke signalen te negeren. Dat wat je ervaart en voelt, zal je goed moeten onderzoeken. Het signaal is al voorbij voordat je het weet. Een goede burnout begeleiding is nodig om oude gewoontes te doorbreken. Je kan weer een human being worden en niet een human doing. Je focus verlegt zich meer naar zijn en voelen. Op deze wijze kom je van je burnout af.

Doen wat bij je past

Als je doet wat bij je past, geeft dit energie. Niet alles wat je goed kan, geeft energie. Ik werk met een unieke talentenmeting die jouw talenten en overlevingsmechanismen helder maakt.

Na deze meting weet je beter richting te geven aan je natuurlijke talenten. Je kan gaan doen wat echt bij je past.

Duurzaam van je burnout af

Wat ik anders doe dan anderen is dat ik mij richt op langdurig herstel. Externe factoren kan je meestal niet beïnvloeden. Het is belangrijk hoe jij hiermee omgaat.

Sommige collega’s raken wel overspannen en anderen weer niet. Vaak wordt er in literatuur verwezen naar externe factoren. Ik denk juist dat je zelf veel invloed hebt. Meer dan je denkt.

Een bekende factor waardoor je minder kans hebt op een burnout, is erover praten. Maar er is meer. Daarom zoek ik de verandering van binnenuit bij mijn burnout behandeling. Dat je voortaan minder afhankelijk bent van anderen. Je ervaart meer vrijheid om te kiezen.

Ik werk als burnout psycholoog in Amstelveen en Alphen aan den Rijn. Heb je vragen, stel deze gerust. Twijfel je of je een burnout hebt? Lees dan deze blog over burnout klachten.

Plaats een reactie