Verlies en rouwverwerking

Van rouw en verlies naar zingeving.

Alsof het leven stilstaat

‘Alsof het leven stilstaat’, zeggen we als er een einde is gekomen aan het leven van een dierbare. Rouwen doet pijn. En rouwen is houden van. Rouw is er vooral als je liefhebt. Hoe dierbaarder en dichterbij, des te groter is de impact.

Ingrijpende gebeurtenis

Niet alleen het verlies door overlijden van een dierbare of geliefde is ingrijpend. Ook je baan of huis kwijtraken, een echtscheiding, ongewenste kinderloosheid of lichamelijk letsel na een ongeluk kan zo moeilijk zijn dat je er alleen niet meer uitkomt.

De gevolgen van verlies en rouw

  • Sociaal: Je omgeving weet het ook niet meer. Je trekt je terug en je sluit je af voor anderen. Je reageert je misschien geïrriteerd of boos af op vrienden en familie. Of je wordt juist heel afhankelijk en bent bang ook hen te verliezen. Je stelt je niet meer open voor het leven en liefde.
  • Emotioneel: Je ervaart verdriet maar ook een achtbaan van gevoelens, je valt van de ene emotie in de andere: plotselinge woede, onmacht, heftige schuldgevoelens, grote onzekerheid en angst. En vooral een verlies van vertrouwen.
  • Lichamelijk: Rouwen en pijn ervaren kost veel energie. Het is hard werken. Je kunt hier zo moe van worden dat je niet meer functioneert. Je gaat slecht slapen, krijgt hoofdpijn en je hebt geen trek in eten. Alles is je teveel.

Rouw doe je op je eigen manier

Iedereen heeft zijn eigen manier om met verlies en de gevolgen ervan om te gaan. De één doet vooral zijn ‘kiezen op elkaar’ en gaat door, de ander heeft geleerd dat het het beste is om veel en lang verdriet te hebben en weer een ander camoufleert verlies door plezier te maken. In jouw manier van verlies opvangen kunnen ook rouw patronen zitten die eigenlijk niet goed voor je zijn, maar die je bijna niet kunt doorbreken. Of, je hebt oud leed niet helemaal verwerkt en dat komt nu naar boven.

Heelt tijd alle wonden?

Je hoort het veel, maar het is echt niet waar. De tijd doet niets. Wat belangrijk is, hoe jij je tijd besteedt. Tijdenlang kan je wegrennen, maar op een gegeven moment steekt de pijn toch weer de kop op. Als rouwverwerking goed verloopt is het juist een mooi en essentieel proces. Het belangrijkste van het rouwproces is in ieder geval dat je het helemaal afmaakt. Ik kan je daarin begeleiden.

Het leven omarmen

In mijn begeleiding help ik je de stappen van rouw te doorlopen, gericht op wat voor jou het beste werkt. We kijken naar je verdriet en je emoties en met name ook naar de toekomst. Je leven is veranderd met wat weggevallen is.

Jij zult met tijd en aandacht jouw leven weer tot een vol leven maken. Een leven dat je met vreugde kunt omarmen en waarin verlies een plek heeft, en rouw niet alles beheerst.

Herken je jezelf of heb je een vraag over rouwverwerking? Bel of neem contact op met Psycholoog 4-inspiration Carla Leutscher

“Tegenslag: je kunt de golven niet tegenhouden, maar je kunt wel leren surfen.” ― Jon Kabat-Zinn”


Een opkikkertje

Klant vertelt

Dankjewel voor de inzichten! Ik heb jouw werkwijze als warm, verfrissend, actueel en to-the-point ervaren. Ik ben blij dat ik mijn keuze op jou heb laten vallen.” Tania

Agnetha “Toen ik mijn moeder verloor beleefde ik de moeilijkste tijd van mijn leven. Het was moeilijk een weg te vinden om zonder haar verder te gaan.
Tóch had ik een keuze: blijven hangen in verdriet of proberen het een plek te geven en weer durven en mogen genieten van de mooie dingen in het leven. Dankzij haar Carla’s coaching en begeleiding heb ik geleerd vanuit het positieve te denken.

Roel Fiolet, KLM” “It’s a great experience how quick people are capable to look to themselves who they really are and what latent capabilities they have. It’s sure you get more than you’ve paid for. I recommend therefor Carla very strongly to others.”

“Carla is een professionele coach, die vanuit haar eigen leiderschap inzichten, talenten en inspiratiebronnen bij haar cliënten iets tot nieuw leven brengt. Met haar methoden en technieken legt zij vakkundig de verbinding met de leiderschapsontontwikkeling van de mensen waarmee ze werkt.” Erik

“Carla combineert creativiteit, speelsheid en talent op een boeiende manier. Daardoor wordt de diepgang van haar werk heel toegankelijk en laagdrempelig. Ze weet je kern te raken en speelt heel soepel in op je vragen en behoeften.”