Faalangst

Van faalangst naar zelfvertrouwen

“Na de eerste week met oefeningen voelde ik mij direct stukken beter. Verrassend vlot!”

Perfectionisme en zelfvertrouwen

Perfectionisme en faalangst komt veel voor bij mensen met een laag zelfvertrouwen. Het is een lastig fenomeen omdat mensen er vaak erg mee worstelen, maar er aan de andere kant ook vaak erg aan gehecht zijn. Dit omdat ze het idee hebben dat ze er beter door presteren.

Perfectionisten baseren hun zelfbeeld op hun prestaties. Presteren ze goed, dan zijn zij goed. Presteren ze slecht, dan zijn zij waardeloos. Een fout bewijst eigenlijk een innerlijke overtuiging dat ze waardeloos zijn. Een perfectionist die slecht presteert, denkt vaak: “Het gaat niet lukken”. De focus ligt bij perfectionisten ook meer op doen in plaats van zijn. Iemand die zich waardevol voelt zal een fout eerder bekijken als iets waardoor inzicht ontstaat. Je mag 3 stappen voorwaarts doen en 2 stappen achteruit. Je hebt er iets van geleerd en een ervaring opgedaan. Dus altijd een stap verder. Je verandert faalangst door zo optimaal mogelijk te zijn. Tal Ben-Shahar noemt dit in zijn boek: “de Optimalist“. Dit klinkt eenvoudig, in de praktijk ligt dit wat lastiger om het zo ook te gaan beleven.

Ja maar, ik ben een perfectionist. Nee hoor, het is een oude overtuiging en het is een overlevingsmechanisme geworden. Faalangst kost je veel energie.

Angst is het product van denken

Klinkt vreemd toch? Angst vindt plaats door te veel denken. Je bent ervan overtuigd geraakt dat je het niet kan en dat het eng is en daar ben je dan bang voor. Dit kan door vroegere ervaringen zijn of omdat ouders het zeggen. Hoge verwachtingen maken dat je denkt dat het beter kan.  Je lijf kan daar op dezelfde manier op gaan reageren als op een reëel gevaar.

Lees in deze blog over enkele tips om ontspanning te vinden.

Gewend raken aan faalangst

Jouw lichaam kan dan langdurig angst ervaren en raakt eraan gewend, zolang je eraan denkt of de overtuiging hebt. Je merkt niet meer op dat je ademhaling altijd hoog zit. Dit hoeft niet.  Je kan je gaan realiseren dat het je geloof in je eigen gedachten is die deze stress en angst veroorzaakt.

Weer grip op je leven door en een positieve blik?
Als perfectionisme en faalangst je te pakken hebben, word je erdoor belemmerd in je dagelijks leven. Dan wil je daar waarschijnlijk het liefst vandaag nog vanaf. Wil jij het voortaan positieve benaderen? Zo kan je op alle fronten goed presteren en ook gelukkig zijn.

Weer vertrouwen en rust vinden? Neem dan contact op met Carla Leutscher.

Als angst op de deur klopt, doet vertrouwen open.”―Lao Tse

Klant vertelt

"Dankjewel voor de inzichten! Ik heb jouw werkwijze als warm, verfrissend, actueel en to-the-point ervaren. Ik ben blij dat ik mijn keuze op jou heb laten vallen."

Tania, 36 jaar, Make-up artist
Graag wil ik je bedanken.
Waarvoor? Voor het in mij naar boven halen van kracht, blijheid en andere talenten. Ze zaten diep verstopt en proberen dat af en toe nog weleens, maar door jouw positieve benadering leef ik een stuk bewuster en kan ik zeggen dat ik mij goed voel.

Sarah, 50 jaar
Carla heeft mij laten begrijpen hoe ik in elkaar zit. En dat ik me daarvoor niet hoef te schamen. Er is geen goede of foute keuze, we volgen niet allemaal hetzelfde pad en dat is oké. Ik ben wie ik ben. Carla is een geweldig en gezellig mens, ze oordeelt niet over je en probeert altijd te helpen. Ze haalt kracht in je naar boven en na een afspraak met haar voel ik me altijd beter. Dankjewel!

Nienke, eind examenleerling, 18 jaar

Roel Fiolet, “KLM “It’s a great experience how quick people are capable to look to themselves who they really are and what latent capabilities they have. It’s sure you get more than you’ve paid for. I recommend therefor Carla very strongly to others.”

“Na dertig jaar te zijn vastgeroest in gewoontes en geen carriere mogelijkheid kunnen benutten, ben ik op het moment in een carriere boost gekomen onder begeleiding van Carla. Mijn interactie met mensen is 100 % verbeterd en nu kan ik mijn ervaring daadwerkelijk ook gebruiken om verder te groeien in mijn werk.”

Francine, 54 jaar , Financieel Specialist

Nynke, Coach “Carla combineert creativiteit, speelsheid en talent op een boeiende manier. Daardoor wordt de diepgang van haar werk heel toegankelijk en laagdrempelig. Ze weet je kern te raken en speelt heel soepel in op je vragen en behoeften.”

Mijn praktijk is in Amstelveen waardoor ik ook werk voor de regio Uithoorn, Ouderkerk aan de Amstel, Abcoude en Aalsmeer