Familie Opstelling

Een familie opstelling worden ingezet om een verrassende nieuwe kijk op jouw probleem te ontdekken. Systeem opstellingen noemen we dit ook wel eens. We kijken daarbij niet alleen naar jou als mens, maar kijken ook naar het geheel (systeem). Jouw familie is een systeem.

Een opstelling ervaren heeft iets magisch

Ontdek het!

Nieuwe datum: 8 april 2024 Ervaar de magie van opstellingen

Levende foto

Opstellingen zijn een methode, waarbij een levende uitbeelding wordt gemaakt van een systeem (familie, organisatie, club). Een soort levende foto. Hierdoor wordt het opvallend goed inzichtelijk en invoelbaar wat er speelt. Wat onbewust is wordt helder en je begrijpt ineens meer.

Bij een familie-opstelling brengt een deelnemer een vraag in, waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Je komt iets tegen waar je maar geen grip op hebt of krijgt. Vragen als:

  • waarom neem ik makkelijk veel verantwoordelijkheid?
  • hoe kan ik omgaan met autoritaire mensen
  • hoe ga ik beter om met kritiek?
    • Kortom alles waar jij tegen aanloopt in je leven

Representanten voor een familie opstelling

Andere deelnemers dienen als representant van de mensen om jou heen en stellen zich op een bepaalde wijze in de ruimte op, die precies lijkt op jouw situatie. In een opstelling wordt helder hoe jij in verhouding staat tot anderen. Als de opstelling eenmaal staat, wordt gekeken welke oplossingsmogelijkheden er zijn, zodat jij en je systeem nog meer in hun kracht komen te staan.

Benieuwd naar wat opstellingen kunnen betekenen? Agenda

Oplossingsrichtingen voor lange termijn door systeem opstellingen

Een familie opstelling geeft een goede richting voor verandering aan, maar niet altijd een kant en klare oplossing. Je krijgt een andere kijk op de situatie en dat kan verandering geven.

De effecten van een familie opstelling zijn op korte en lange termijn merkbaar.

Systemisch coachen vanuit de verwondering

Kenmerkend voor opstellingen en systemisch coachen is de blik op het geheel. Met een duur woord heet dit systemisch fenomenologisch werk. Het ontstaat vanuit de verwondering: ‘wat probeert dit probleem in het systeem ons duidelijk te maken?’

Liever alleen een eigen opstelling ervaren?

Dat kan. Het hoeft niet per se met een groep mensen. Er bestaan allerlei soorten opstellingen: een individuele opstelling zonder representanten, mini-opstelling, familie-opstelling, organisatieopstelling en zelfs opstellingen voor maatschappelijke vraagstukken. Er kunnen ook voorwerpen worden gebruikt in een opstelling. Veel effect zie ik bij talent-opstellingen. Systemisch coachen kan zélfs zonder opstellingen. We kunnen daarbij je verbeelding inzetten, maar dat hoeft niet. Ook systemisch coachen pas ik toe.

Familie opstelling
Pebble artist Szilajka Erzsébet

Mijn eigen ervaring met familie-opstelling

Ruim 20 jaar geleden heb ik zelf voor het eerst meegedaan in een familie-opstelling. En de uitwerking daarvan heeft mij zo verrast! Ik dacht, leuk even een rol spelen, beetje toneel doen met zijn allen. Maar hoe anders blijkt het te zijn! Elke representant kan inhaken op een soort wifi-systeem van degene die de vraag inbrengt. Een wifi van collectieve energie. Je ervaart iets wat niet van jezelf is. Fascinerend en opvallend realistisch.

De cliënt die een vraagstuk inbrengt is verrast door wat er gezegd wordt en de houdingen van mensen die eigen vader, moeder representeren. Het klopt gewoon! Als representant en ook als je aanwezig bent leer je meer over jezelf en je relaties ten opzichte van het geheel.

Recent heb ik in juni 2019 de jaaropleiding familieopstellingen afgerond bij het Bert Hellinger Instituut. Verder heb ik hier ook Systemisch Coachen gevolgd. Ook heb ik in 2023 de IOPT opstellingen masterclass bij Ien van der Pol gevolgd. Met een IOPT opstelling krijg je inzicht in de bron van eigen overlevingsmechanismen.

Benieuwd naar familie opstellingen? Ook indiviueel? Neem direct contact op met Carla Leutscher.