Mindfulness

Ik pas mindfulness toe binnen mijn analytische therapie. Je leert het vanzelf.

Mindfullness lost niet zo maar je problemen op. Het werkt wel ondersteunend om dit binnen analytische therapie te doen. Beiden zijn gericht op ervaren wat er is. Erbij blijven.

"Carla's begeleiding gaat veel verder dan gesprekken. Ik voel me blijvend veel beter." Pieter

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent: je bewust zijn van je ervaringen. Betere concentratie en geheugen. Als je mindful leeft, ben je betrokken bij wat je meemaakt, van moment tot moment, zonder dat je er een oordeel over hebt. Je leeft met meer aandacht. Je bent aanwezig in het hier en nu. Dat geeft je leven meer zin én je krijgt meer zin in je leven.

Mindfulness scientific American proof

Wetenschappelijk bewezen voordelen

Het wetenschappelijke tijdschrift Scientific American schrijft over de meetbare voordelen van meditatie. “De structuur van de hersenen veranderen binnen 1,5 uur mindfulness” zegt Davdison. “Kort mindfulness bezig zijn maakt al verschil”. Betere focus en minder stress.

Denken aan verleden en toekomst


Stilstaan bij wat er in dit moment gebeurt. Dat klinkt eenvoudig, maar zo vaak zit je hoofd tjokvol gedachten. Zo vaak ben je bezig met het verleden of met de toekomst. Wat je doet – in de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – doe je op de automatische piloot. Ondertussen word je in beslag genomen door (vervelende) herinneringen of denk je aan alles dat je nog moet doen. Genieten van wat je hebt, schiet er vaak bij in. We zijn ongemerkt een beetje wandelende hoofden geworden. We komen ook uit een tijd dat Descartes zei: “ik denk dus ik ben”. En dát terwijl ik voel dus ik ben, veel logischer is.

Denken over jezelf

Gedachten lijken nooit te stoppen. Je denkt over jezelf. Over wat je doet. Over hoe je het doet. Je bedenkt wat er allemaal kán gebeuren. Je denkt erover hoe je dat vindt. Maar je denkt ook aan de vorige keer dat je in precies zo’n situatie was en je kunt jezelf wel voor je hoofd slaan, hoe je toen deed. Ook heb je de neiging je te verzetten tegen onprettige gedachten, emoties en spanning. Eigenlijk ben je overal, behalve in het moment.

Volledig aanwezig zijn

Natuurlijk kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment. Vol aandacht.

Mindfulness is je openstellen

Mindfulness betekent je aandacht doelbewust richten op je activiteit van dat moment. Het is een manier van leven waarbij je opener en bewuster in het leven staat. In het hier en nu leef je intenser. Stuur je vaker je aandacht, dan leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Die stroom van bijgedachten vermindert. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. Je voelt innerlijke rust.

Maar ook…niet oordelen

Misschien wel het moeilijkste onderdeel is het niet oordelen. Iets waarnemen zonder er meteen een etiket op te plakken of het te waarderen. Je vindt iets prettig of vervelend, goed of fout. In een flits heb je je oordeel klaar zonder dat je je daarvan bewust bent. En vanuit dat oordeel zie je alleen dát wat je oordeel bevestigt.

Niet oordelen geeft ruimte voor acceptatie

Niet oordelen vergemakkelijkt acceptatie. In je leven zijn er altijd een paar vervelende zaken die je niet (meteen) kan veranderen. Veel energie gaat verloren als je die moeilijkheden ontkent of probeert te vermijden. Dan leveren ze spanning en stress op en de signalen van pijn en vermoeidheid herken je niet. Alles wat je kan oplossen moet je vooral oplossen, maar sommige situaties zijn niet op te lossen. Dat geeft verdriet of frustratie. Als je een milde houding aanneemt ten aanzien van dat verdriet of die frustratie en het accepteert, “het zit er nou eenmaal”, ervaar je deze emoties als zachter.

Bewuste keuze

Als je er aandacht aan geeft, de situatie accepteert zoals die is, ontstaat ook ruimte voor een keuze. Er komt ruimte vrij om rustig over problemen na te denken die om een oplossing vragen, je kunt tot nieuwe inzichten komen. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Het is waar: de gemakkelijkste manier van ontspannen is niet langer proberen de dingen anders te maken dan ze zijn.

Wil je meer lezen waarom en wanneer je voor mindfulness kiest: relax like a boss.

Mindfulness is geen therapie

Mindfulness is in mijn werkwijze verweven, het is onderdeel van mijn behandelingen. Het is geen trucje, het helpt je daadwerkelijk bewuster en met meer aandacht leven. Het is eigenlijk de voorwaarde om te kunnen groeien. Ik gebruik mindfulness, en veel psychologen met mij, om denk- en gedragpatronen te doorbreken.

Het mooie van mindfulness is dat het goed en snel werkt én dat je er veel aan hebt, ook buiten de behandeling. Je kan meer genieten, leert de mooie dingen te zien en het minder mooie te accepteren. Daarom help ik je ook kiezen van een stress app en bied ik oefeningen voor thuis aan.

Leren  “Ja” te zeggen

Mindfulness gaat dus over het leren “Ja” zeggen tegen het leven. Om bewust te kunnen genieten van kleine dingen in je leven, ook al spelen er grote problemen. Met mindfulness haal je de sleur uit je dag, je maakt betekenisvolle dingen mee. Je leven krijgt weer kleur. Je gaat je meer verwonderen, je leeft bewust.

Benieuwd naar deze unieke therapie? Mindfulness leren toepassen? Neem direct contact op met Carla Leutscher.

There is a crack in everything
That’s how the light gets in.” ― Leonard Cohen”

Wat brengt De kracht van het niet weten?

Klant vertelt

Tania  “Dankjewel voor de inzichten! Ik heb jouw werkwijze als warm, verfrissend, actueel en to-the-point ervaren. Ik ben blij dat ik mijn keuze op jou heb laten vallen.”

A.te A. “Carla is zonder oordeel en met positiviteit aanwezig bij kracht en verdriet. Ze weet de weg de diepte in en zorgt dat je blijft drijven in een zwembad vol tranen. Ze wijst op het licht in de duisternis en geeft concrete oefeningen voor rust en inspiratie. Ik heb veel geleerd. Dank!”

Roel Fiolet, KLM  “It’s a great experience how quick people are capable to look to themselves who they really are and what latent capabilities they have. It’s sure you get more than you’ve paid for. I recommend therefor Carla very strongly to others.”

Nynke, Coach  “Carla combineert creativiteit, speelsheid en talent op een boeiende manier. Daardoor wordt de diepgang van haar werk heel toegankelijk en laagdrempelig. Ze weet je kern te raken en speelt heel soepel in op je vragen en behoeften.”