Waarom is niet weten een kracht? Kennis geeft toch macht? Maar wat nu, als we het niet meer weten? Als onzekerheid en angst ons omringt. Wat als verbinding met anderen moeilijk wordt, omdat we het niet met elkaar eens zijn. Het vertrouwen in elkaar verdwijnt? Wat kan kracht van niet weten ons dan geven?
Socrates
Ware kennis bestaat erin te weten, dat men niets weet.
Ruimte om te luisteren
Als je de tijd neemt, kan je ervaren wat is. Je luistert naar wat er binnen in je is. Wat ervaar of voel je? Welke beelden komen naar voren? Een verbinding maken met wat er in je leeft, geeft bewustzijn. Het is niet zo zeer cognitief bewustzijn, maar het heeft te maken met je hart en je lichaam. Noem het een belevingsbewustzijn.
Je krijgt ruimte om je te verwonderen. Om nieuwsgierig te zijn en te ontdekken wat je werkelijk ervaart. Dat kan als je in het hier en nu blijft. Als je de tijd neemt om te ervaren wat is. Verstilling. Je geeft onzekerheid even de volle ruimte.
Als je eenmaal in het hier en nu bent, verlies je jezelf minder in gedachten en emoties. Je wordt stil en je verbindt je met wat is. Benieuwd neem je dit waar. Je maakt een verbinding met je hart.
Kennis spreekt, wijsheid luistert
Jimi Hendrix
Kracht van niet weten geeft creativiteit
Nu je je verwondert, zit je ook niet vast aan het verleden. Er is ruimte voor creativiteit, vernieuwing en groei. Je ontdekt je verbeeldingskracht en innovatieve oplossingen. En van daar uit kan een nieuwe beweging ontstaan. Je gaat experimenteren, je vindt creatieve manieren voor een verandering. Kracht van niet weten kan een transformatie in gang zetten.
Heeft dit direct een resultaat? Nee, dit heeft tijd nodig en ruimte. We zijn er zo aan gewend geraakt ons direct te richten op denken en doen. En hier ligt de aandacht juist bij zijn, ervaren en beleven.
Eerst maak je ruimte om te dromen en geduld hebben is niet saai: Tedx How boredom can lead to brilliant ideas
Ruimte voor intuïtief weten
In het algemeen zijn we niet zo goed meer in intuïtie. Een puber heeft deze intuïtieve kennis vaak nog wel. Maar een puber wil/moet vaak ook leren en dan gaat er steeds meer aandacht naar bewuste kennis. Daarmee gaat het vermogen van het intuïtieve weten wat verloren. Intuïtie is een plotseling weten. Razendsnel, je hebt er geen datacenter voor nodig. Als je aandacht wil gaan geven aan je intuïtie: Stel je zelf vragen. Met name “hoe”-vragen en “wat betekent het voor mij en/of de wereld”? Hoe kan ik met dit probleem omgaan? Hoe ga ik hiermee om ten opzichte van de ander, organisatie, de wereld? En wat dan? Wat je aandacht geeft, groeit. En we hebben allemaal vermogens om onze intuïtie te verbeteren, omdat we allemaal zijn geboren met intuitieve vermogens.
Vanuit een diep weten, een intuitief weten komen andere en innovatieve antwoorden. Intuïtief weten is verbonden met het grotere geheel. Je hebt al kennis van natuurlijke universele wetten.
Verbinding
Je verbindt je niet alleen met een diep weten, maar ook met je hart. Als je met anderen spreekt over wat jij ervaart, zal je ook meer verbinding voelen met anderen. Brené Brown noemt dit de kracht van kwetsbaarheid. Transparant zijn. Delen is vermenigvuldigen. Dit start met een hartsverbinding maken met jezelf. Zo binnen, zo buiten. Je geeft de ander vertrouwen door te vertellen hoe het voor jou is. Of je vertelt welke creatieve ideëen en oplossingen jij hebt. Een ander zal gaan reageren. Je krijgt weer energie.
Een hartsverbinding maken doet wonderen. Als jij je met jezelf verbindt, verbindt je ook makkelijker met anderen. Zo binnen, zo buiten.
Wil jij de kracht van het niet weten beter leren kennen? Carla Leutscher inspireert je graag je om je met jezelf, jouw kern te verbinden.
Goed of fout in ons leven
Tot slot: We hebben een sterke overtuiging in ons dat het óf goed óf fout is. Als ik hier zelf over nadenk, kan ik het soms heel lastig vinden om te begrijpen dat dit niet waar is. In Oosterse landen benaderen ze dit anders (Tao). Ja maar, er is toch een goed en fout?
De werkelijkheid in ons leven kent veel meer nuances. Er is niet één waarheid. Hoe graag we dit ook willen. Goed of fout geeft een houvast. Complexe vraagstukken zijn niet óf goed óf fout te beantwoorden. Maar mijn oordeel, dit is “waarheid” zegt eigenlijk meer over hoe ik hier tegenaan kijk. Hoe is het voor mij of wat hebben we afgesproken met elkaar: dát maakt het waar. Als je rechts gaat rijden in Engeland zit je goed fout.
Conclusie: De kracht van niet weten is óók betekenisvol, juist om alle nuances te ontdekken met elkaar en weer creatief te zijn.
Vandaag 23 november spreekt Tessa Cramer haar lectorale rede uit na verschillende podcasts over onzekere zaken.