Hooggevoelig en HSP

Ik ben blij dat ik mijn keuze op Carla heb laten vallen. Ik voel me blijvend veel beter.

Tania

Hoogsensitiviteit en HSP kan moeilijk zijn

Een HSP High Sensitive Person is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken. Ze pakken signalen en details beter op. Wat anderen als normaal ervaren, bijvoorbeeld harde muziek, kan voor een HSP al vlot te veel zijn. Ze raken overprikkeld door een teveel aan (te) sterke prikkels. En vaak is de automatische reactie om het dan af te vlakken, als het ware een muurtje om je heen te bouwen.
Het komt bij veel meer mensen voor dan je verwacht. Ze zeggen 1 op de 5. Vaak voelen ze zich zelf anders dan anderen. En ze kunnen het niet zo goed benoemen.

Hooggevoelig is een talent

Je hooggevoelig zijn en HSP als kracht inzetten

Je kan je hoogsensitiviteit of HSP ook als kracht inzetten. Vaak is het dan nodig te begrenzen en goed te leren aarden, Aarden klinkt zo vaag? Maar we weten allemaal dat een niet gewortelde boom eerder omwaait.  Je leert je innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust. Als je jouw weerbaarheid verhoogt en je gaat goed om met je eigen grenzen, zal je je hooggevoeligheid inderdaad als kracht gaan inzetten.

“Zijn waar je bent”

Tijd voor rust, stilte en oprechte betrokkenheid laden ons essentieel op. Maar we lummelen te weinig en we mogen weer leren om te fantaseren volgens MIT professor Alan Lightman. Vind je dat je te weinig kan genieten van je leven? Om vreugdevoller te leven is het nodig om bewuster te leven en te leren zijn waar je bent. Je zult merken dat dit gebeurt door je intuïtie te activeren, je verhoogt je levenskwaliteit.

Sleutelwoord voor HSP: FOCUS

Focus is voor veel hooggevoelige HSPers en HSS High Sensitive Seekers een uitdaging. Deze mensen worden door alle prikkels waar te nemen niet alleen makkelijk afgeleid van hun activiteiten, maar ook van hun eigen gevoelens, ideeën en verlangens. Prikkel op prikkel is funest voor rust in het eigen systeem, en zeker ook voor de noodzakelijke focus. Daarnaast razen gedachten en creatieve ideeën vaak met een enorme vaart door het hoofd. En dus ben jij vaak meer dan gemiddeld op zoek naar R U S T . En je hebt dit veel meer en vaker nodig dan niet een HSP-er, om de indrukken te verwerken en hun lichaam en geest weer tot bedaren te krijgen.

Zolang als ik mijn psycholoog praktijk heb in Amstelveen, vinden HSP mensen mij als vanzelf. Ook zonder dat zij deze pagina hebben gelezen. Zo werkt dat afgestemd zijn, zonder dat je dit in de gaten hebt. Onbewust goed. Synchroniciteit met een duur woord.
Mijn positieve werkwijze werkt van binnenuit, gericht op de kwaliteit van voelen en intuïtie.


hooggevoelig
HSP hooggevoeligheid

Een goed boek van Carolina Bont:

Lees hier meer over in mijn blog over hoogbegaafdheid.

De wetenschap staat nog in de kinderschoenen wat betreft hoogsensitiviteit.


Benieuwd naar mijn therapie voor hoogsensitiviteit? Neem direct contact op met Carla Leutscher.

Klant referentie

Carla is zonder oordeel en met positiviteit aanwezig bij kracht en verdriet. Ze weet de weg de diepte in en zorgt dat je blijft drijven in een zwembad vol tranen. Ze wijst op het licht in de duisternis en geeft concrete oefeningen voor rust en inspiratie. Ik heb veel geleerd. Dank!
A. te A.