Hoogbegaafd: gave of een probleem?

Hoogbegaafd zijn en naar een coach of psycholoog?

Als je ontdekt dat je hoogbegaafd bent, heb je dan begeleiding nodig? De kenmerken van hoogbegaafd zijn herkennen is een goede start.

Hoogbegaafdheid of HB: gave of een probleem?

Hoe herken je of je hoogbegaafd of HB bent? De meesten weten het niet dat ze dit zijn. Zij merken wél dat ze geen aansluiting vinden bij anderen. Vaak zijn hoogbegaafden sensitief, creatief en nieuwsgierig. Ze hebben een grote verbeeldingskracht en associëren makkelijk.

Is hoogbegaafd zijn een probleem of juist een gave? Dat hangt ervan af hoe je ermee omgaat. Vaak wordt er een verkeerde diagnose geplaatst zoals ADHD, ADD en autisme. Als jij je anders voelt, helpt dit als je het begrijpt.

Hoogbegaafdheid kenmerken

Helaas voelen ze zich vaak onbegrepen waardoor hun zelfbeeld niet hoog is. Hoogbegaafden kunnen eenvoudig overprikkeld raken, hun zintuigen werken intensiever. Ze kunnen idealistisch zijn en reageren soms impulsief. Omdat ze niet altijd realistisch zijn hebben ze soms ook vaker last van perfectionisme. Meestal is er sprake van een hoog rechtvaardigheidsgevoel.

Jij wordt graag intellectueel en verbaal uitgedaagd, zodat jij je ook sociaal kan ontwikkelen. Je stelt meer vragen dan een ander.
Herken je dat het voor jou moeilijker kan zijn een opleiding of beroep te vinden die helemaal bij je past? Raak hierdoor niet ontmoedigd, maar durf te zoeken! Het kan zijn dat jij een change-maker of innovator bent die oplossingen vind vanuit een breed perspectief. Je denkt buiten de hokjes om. Anderen begrijpen je niet altijd omdat jij een aantal stappen vooruit denkt. Je trekt je soms wat vaker terug omdat je wat makkelijker overprikkeld raakt. Je verveelt je wat sneller en moet mogelijk wat meer moeite doen om gelijkgestemden te vinden. Daardoor kan je je eenzaam voelen.

Benader jouw hoogbegaafdheid als een gift. Weet gewoon dat jouw anders zijn je uniek maakt. Zoek uitdagingen die je verrijken. Geef ruimte aan je creativiteit door muziek te maken, schilderen of beeldhouwen.

Het kan zijn dat je jij jouw talent voor visuele beroepen ontdekt. Beelden worden steeds belangrijker in de maatschappij. Sommigen hebben juist weer een wetenschappelijke aanleg. Je kan potentie hebben voor leiderschap, omdat je wat sneller bent dan anderen. Het belangrijkste is: Durf jezelf te zijn!

HB voorbeelden

Wat handig kan zijn is je te spiegelen aan andere hoogbegaafde volwassenen. Bijvoorbeeld Steve Jobs. En weet dat je in je kindertijd qua ontwikkeling niet altijd voorop loopt. Neem Einstein als voorbeeld, waarvan bekend is dat hij op 4-jarige leeftijd nog niet sprak. Toen hij eenmaal eindelijk ging spreken, ging het wel direct heel goed.

Dabrowski schrijft positief over hoogbegaafdheid

Kazimierz Dabrowski was een van de eerste die over hoogbegaafdheid ging schrijven vanuit talenten. Lees meer over zijn positieve desintegratie.

Als je vastloopt in je hoogbegaafdheid is het goed om om een coach of psycholoog te benaderen. Zoek iemand die bij je past. Iemand die ook meer weet over hooggevoeligheid. Lees hier meer over mijn positieve en unieke aanpak. Jij bent zelf diegene die het verschil kan maken.

Plaats een reactie