Jungiaanse therapie

jungiaanse therapie

Jungiaanse therapie richt zich op je binnenwereld, het onbewuste. Dat wat verborgen ligt en ontdekt gaat worden in ons leven. Ons onbewuste bepaalt ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Veel van wat we doen, gaat op de automatische piloot.

Ken je dat? Toen je ooit leerde autorijden, hoe druk je het toen had? Even dacht je dat je dit nooit zou leren. En toch … jaren later gaat het vanzelf. Heel veel van wat we doen, gaat als vanzelf. Wat je beleeft, vergeet je niet zo snel. Je ervaart de verandering. En op een gegeven moment gaat het als vanzelf.

Deze therapie is een belevingsgerichte psychologie, die zijn origine kent in de therapie van Jung. Jungiaanse psychologie is een duurzame vorm van psychotherapie waarbij de verandering van binnenuit gezocht wordt. Je ontdekt wie jij werkelijk van nature bent. Meer jezelf worden en meer jezelf zijn.

Verandering van binnenuit

Voelen, denken en handelen komt in balans. Je maakt zelf een beter hoofd-hart-buik verbinding. Je gaat meer bewust jouw eigen keuzes maken. En omdat je kiest wat beter bij jou past, ervaar je meer vrijheid en plezier. Carl Gustav Jung is de grondlegger van deze belevingspsychologie. Dit gaat verder dan praten alleen, je ervaart zelf het hoe het anders kan. Want vaak kunnen we het vanuit ons hoofd niet oplossen, dan had je het hoogstwaarschijnlijk zelf al lang opgelost. Het is niet een trucje die je leert, omdat onder druk een truc niet meer werkt. Het is echt veranderd in jou.

Verschil Jungiaanse psychologie met gewone cognitieve gedragstherapie?

Een groot verschil is dat je niet alleen over de verandering praat, je ervaart deze ook. En dát vergeet je niet. Denk maar aan hoe je ooit hebt leren fietsen. Dat vergeet je niet meer.

Gedrag is minder boeiend. Het is “maar’ de buitenkant. Een goed voorbeeld is de bekende Keith Bakker die verslaafden ondersteunde. Na zijn verslaving had hij geen klachten meer. Zijn cognitieve gedragstherapie had hij goed afgerond. Dat hij niet van binnenuit veranderd was (lees automatische patronen), bleek toen hij publiekelijk in de problemen kwam met een andere vorm van verslaving.

Een belangrijk onderdeel van Jungiaanse therapie is schadduw werk. Schaduw is dat wat je niet wil zijn. En ook wat je bewondert, maar daarover later meer. Groei ligt verborgen in je schaduw.

Elke Jungiaanse psycholoog heeft zelf een forse leertherapie gehad van minimaal 30 sessies.

Omarm je schaduw

Jungiaanse therapie

Wegrennen voor onze schaduw kan niet!

Tóch laten we vaak liever ons masker zien als we kwetsbaar zijn of dat we iets moeilijk vinden. We doen soms nu eenmaal liever alsof. We verbergen bij voorkeur onze zwakke kanten en zeker dat wat we zelf niet willen erkennen. Leer te stoeien met je schaduw om de verborgen kwaliteiten hierin te ontdekken. Zodra we onze maskers afdoen, merken we pas hoeveel energie het kost. En hoe fijn het is om gewoon jezelf te zijn.

Een voorbeeld van schaduw?

Je wilt bijvoorbeeld liever niet erkennen dat je koppig bent. Je ergert je aan anderen die koppig zijn. Als je herkent dat je zelf koppig kan zijn en dit accepteert, dan kan je vasthoudendheid vinden in die koppigheid. Je hebt een sprongetje van bewustzijn gemaakt. Je gaat ontdekken wanneer je in de oude gewoonte van koppigheid schiet en hoe je anders kan reageren. Zo zal je minder energie verliezen. Meer lezen over de werking van schaduw? Dit boek van Karen Hamakers zet het helder uiteen.

Je passies, drijfveren en talenten liggen ook in de schaduw!


Schaduw is behalve wat je niet wil zijn, ook waar je naar verlangt. Je innerlijke drijfveren, je echte passie en talenten liggen in het begin van je leven ook in je schaduw. Als je opgroeit, worden je talenten langzaam helder en weet je steeds beter waar jij je bed voor uit komt. Dit is een echte ontdekkingstocht. Ik inspireer je graag, zodat je jouw echte talenten en passie herkent. Je komt in flow.

Meer je zelf zijn

Jungiaanse analytische therapie is er op gericht dat je meer je natuurlijke zelf wordt. Jezelf zijn … het klinkt zo gemakkelijk en toch is het een hele klus om al jouw mogelijkheden en kwaliteiten beter te leren kennen. Jung noemde dit groeiproces, je bewust worden van je eigen uniekheid: individuatie.

Hoe nu anders?

In de loop van de jaren heb ik mijzelf veel methoden en manieren eigen gemaakt om jou vanuit jouw beleving te ondersteunen. Je beleving heeft alles te maken met het onbewuste. Ik zorg ervoor dat ik de nieuwste technieken leer. Daarbij ligt mijn focus op je talenten en dat wat werkt, hoe het anders kan. En vaak minder waarom het ontstaan is. Dat waarom het ontstaan is, kan helpen om te veranderen. Maar stel je hebt dit antwoord, dan wil je nog steeds weten hoe het anders kan. Vanuit de belevingspsychologie is juist dít zo belangrijk. Dat je ervaart hoe het ook anders kan.

Ik werk veel vanuit de innerlijke beleving en het onbewuste, met visualisaties, beweging van het lichaam (body & mindlanguage), moderne hypnotherapie, psychosynthese, Jungiaanse psychologie, systeemopstellingen, individuele familie opstellingen, systemisch coachen, mindfulness, dromen en tekeningen.
Ik kies manieren die bij jou passen om je problemen opnieuw te bekijken. Jij gaat zelf ervaren dat je verandert. Ik inspireer jouw creativiteit.

Jungiaanse therapie wordt vergoed.

Tot slot: Jungiaanse analytische therapie is een vorm van integrale therapie. Een integraal therapeut kijkt naar de mens als geheel.  Zowel fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Benieuwd naar jungiaanse therapie en de vermogens van het onbewuste? Neem direct contact op met Carla Leutscher.
“Je kan alleen veranderen, wat je erkent.”―Jung

Meer informatie over Jungiaanse psychologie: Jungiaanse therapie: als je droomt slaapt je ego.

Klant vertelt over ervaringen met Jungiaanse therapie

"Carla combineert creativiteit, speelsheid en talent op een boeiende manier. Daardoor wordt de diepgang van haar werk heel toegankelijk en laagdrempelig. Ze weet je kern te raken en speelt heel soepel in op je vragen en behoeften."

Nynke, coach
"Ik vind je als jungiaanse coach erg prettig. Dus wil ik met jou verder als expert."

Peter, 25 jaar
"Wat mij erg geholpen heeft (ook afgelopen jaar) is bewust zijn van: 'wat geeft mij energie?' Dat was toen bij jou een eye-opener en helpt me erg om aandacht voor de balans te blijven houden. Want het blijft een valkuil dat ik zo graag zo veel wil doen en van alles wel wat kan."

Jan, directeur evenementenbureau
"In een periode van te druk, teveel stress en algemene onbalans heeft Carla mij geholpen om weer op het goede spoor te komen. Zij combineert een feilloos inzicht in belangrijke belemmeringen met een positieve en energieke manier van coachen. Niet stil blijven staan waarom het nu mis is, maar vasthouden aan waar je heen wilt. Samen met de ACT-talentanalyse had ik snel scherp waar mijn kracht ligt, zonder de valkuilen over het hoofd te zien. Een mooi proces, bij een mooi mens."

PdB, Communicatie Strateeg
"Er zijn van die processen werkzaam bij de ander die niets met mij als persoon te maken hebben maar welke processen de ander wel op mij projecteert of die ik mij (onbewust) eigen maakt. Het is een uitdaging om te ontdekken waar ik zelf geen verantwoordelijkheid neem voor mijn eigen processen. Dank je wel voor het werken met mij met het boek: Het projectie mechanisme in de praktijk!"

Eva, Jurist
Ik ben je enorm dankbaar voor je begeleiding van de laatste maanden. Je vond mijn belevingswereld niet gek en dat was enorm ondersteunend. Sterker nog, je hebt allerlei mechanismen in mij wakker gemaakt waarmee ik weer vooruit kan.
Dank je wel voor je wijze lessen. Voor het plezier en de balans tussen ernstigheid en lichtheid. Kortom, het was erg fijn!

Joke, 49 jaar, Chemisch Analist