Intuitie en voelen

Intuitie is innerlijk weten. Een soort weten vanuit je hart, dat voorbij gaat aan je ratio. Dit weten is er plotseling. De kunst is te luisteren naar die eerste impuls en daar iets mee te doen. Vaak wordt deze eerste impuls door rationeel na te denken vervormt en/of afgewezen.

Intuitie is niet hetzelfde als gevoel

Intuitie gaat voorbij het gevoel. Want je gevoel is niet altijd zuiver of juist, omdat je gevoel gekleurd kan worden door beperkende overtuigingen en/of angsten, zoals bijvoorbeeld faalangst, vooroordelen en ervaringen uit het verleden. Gevoelens van angst, onveiligheid of onzekerheid kunnen ook ontstaan door beperkende gedachtes en overtuigingen, zoals de gedachte ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik hoor er niet bij’ of ‘straks val ik door de mand’ of ‘laat ik mij maar aanpassen’ of ‘als ik maar controle over het leven had’.

Door ernaar te leren luisteren, omzeil je deze angstgevoelens en beperkende overtuigingen. Je geeft hierdoor richting aan je ware ik, je hart en de bron.

Jung
Intuitie volgens Jung komt voort uit je onbewuste. Het is een soort innerlijke waarneming. Luister naar je hart en buik en je kan je intuïtie verstaan.
Het gaat bovendien snel. De succesvolle Richard Branson volgt zijn intuitie en visie en heeft daarmee honderden ondernemingen met zijn merk Virgin opgericht. Het is een gut feeling, een soort van instinctief.

Kan je intuitie oefenen?
Jazeker! Allereerst moet je de vraag stellen aan jezelf. Let goed op lichamelijke reacties, bijvoorbeeld een buikgevoel. Het vraagt dat je helemaal in het hier en nu bent.
Je kan beginnen met vragen waar direct een antwoord is. Je voorspelt wat mensen voor je in het verkeer gaan doen. Je herkent de snelste kassa, enzovoort.

Je kan het verbeteren door beter te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Dit is een belangrijke pijler van mijn werkwijze. Jungiaanse therapie en coaching richt zich op het onbewuste.

4-inspiration leestip: Intuïtie van Malcolm Gladwell

Benieuwd naar meer korte blog stukjes? Meer inspiratie ook te vinden op FB.

 

Plaats een reactie