Vrouwen worden vaak niet boos. Dat komt omdat het onbewust is opgeslagen dat we dit maar beter niet kunnen doen. We hebben in onze taal veel woorden voor boze vrouw: heks, kattenkop, feeks, ka, viswijf, trut, bitch. Het is vrij eenvoudig om dit rijtje te maken. Als ik eens over de woorden die we kennen voor boze man, dan valt het stil. Opvallend heh!
Dus vrouwen kijken toch wel linker uit voordat ze dit doen? Daarom komt het vaker voor dat vrouwen moeite hebben met boosheid dan mannen. Onbewust erven we over van onze ouders dat wij vrouwen boosheid maar beter kunnen vermijden. Laatst zei iemand spontaan: eigenlijk is het wel krachtig als een man boos is. Niet zo veel mis mee.
Creatieve energie
Het taboe op woede maakt ook dat we krachten onderdrukken. Mogelijk manifesteert de woede zich in destructieve beelden en agressieve fantasieën. Het liefst stoppen we die ook weg. Maar daarmee gaat er ook creatieve, intellectuele en seksuele energie verloren. Het onderscheidend vermogen en de boosheid die nodig is om grenzen aan te geven verdwijnt. Als je beter je grenzen gaat aangeven, ga je meer van jezelf houden.
In deze tijd verandert deze onderdrukking van boosheid gelukkig, vrouwen mogen boos worden, mannen mogen huilen.
Dit is maar goed ook! Want emoties die in beweging zijn werken beter. We noemen het flow. Vergeet niet dat elke emotie een betekenis heeft. Het is een soort boodschap van de ziel. En het onderdrukken van emoties hoeft niet meer.
Hoe ga ik om met boosheid?
Stel jezelf de vraag wat je zo boos maakt? En hierbij gaat het niet over de ander, maar wat gebeurt er in jou? Vaak gaat het over pijn of angst. Dan kom je dichterbij de kern en mogelijk ook een andere benadering. Als je dit kan communiceren verandert er veel. Deze nieuwe manier van communiceren voelt hoogstwaarschijnlijk kwetsbaar. Boosheid geeft vaak eerder een verdedigingsreactie, dan dat we deze kwetsbare manier kiezen.
Meer tips over omgaan met boosheid.
Boosheid kunnen benutten betekent ook dat je meer in je kracht bent. Je wordt authentieker, meer jezelf. Als boosheid heel lang blijft hangen, dan is het goed om naar de pijn of angst te gaan die eronder ligt.
Wil je je boosheid beter inzetten, lees dan meer over mijn werkwijze.