Kracht van kwetsbaarheid of een crisis?

De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown heeft de kracht van kwetsbaarheid op de kaart gezet. Zij sprak heel open over haar perfectionisme en burnout. Zij durfde haar gemaakte fouten toe te geven en was transparant over wat het met haar deed. Het vraagt lef je kwetsbare kant te laten zien.

Als je alleen kracht uitstraalt bouw je een muur om je heen. Als je je open en kwetsbaar opstelt zien mensen je kracht. ” ―quote Carla Leutscher

Kracht van kwetsbaarheid of liever een crisis?

Transparant zijn is iets van onze tijd. Kijk maar eens om je heen. De nieuwsfeiten struikelen over elkaar heen als je niet transparant bent. Bankcrisis, van declaraties wordt geëist dat ze helder zijn, recent een kamerlid die gevraagd wordt naar de besteding van haar wachtgeld. De samenleving eist in deze tijd dat je transparant bent en je kwetsbaar opstelt. Zo niet, dan leidt dit vroeg of laat naar een crisis.
Only the truth will set you free. Deze tijd gaat over essentie, over waarheid. En dat geeft veel spanningen in de wereld. Controle werkt veel minder goed dan gedacht. We hebben de neiging controle zwaar te overschatten.

Relaties die eerder nog goed gingen lopen nu niet meer lekker. De tijdgeest maakt dat heel veel relaties nu vastlopen. Teams hebben meer moeite om samen te werken en verbinding te voelen met elkaar. We houden controle door niet transparant te zijn. We ervaren mogelijk collectief dat veranderingen nodig zijn.

Kwetsbaar en transparant zijn?


Als je je open en kwetsbaar opstelt zien mensen je kracht. Als je alleen kracht uitstraalt bouw je een muur om je heen. Zodra je je kwetsbaar opstelt, toon je meer leiderschap en krijg je meer regie over je eigen leven. Het lijkt zo onveilig om je gevoelens te laten zien en met name pijn, maar juist daar kan je je relaties versterken. Juist daar ligt de verbinding. En paradoxaal genoeg is het spannend om jezelf zo open te laten zien. Het voelt zo kwetsbaar. En dit ongemak is normaal
Andersom bekeken: hoe ga jij om met iemand die vertelt over zijn/haar pijn ervaren wordt? Geef je deze een schop na? Meestal gebeurt dit niet.

Kracht van kwetsbaarheid is populair


Haar TedX film is ruim 16 miljoen keer bekeken en ze is nu een veel gevraagd gastspreekster. En tóch willen sommige organisaties liever dat Brené Brown de naam van haar lezing verandert. Het klinkt zo zwak en dat past niet in onze organisatie. Gelukkig weigert zij de kern van haar boodschap weg te halen. Zij geeft aan dat dit een essentiele kwaliteit is van nieuw leiderschap.
Kies je voor angst of durf je je open op te stellen? “Where the attention goes, energy flows”, dat wat je aandacht geeft, groeit.

Het is meetbaar of je voor transparantie verborgen talenten hebt, en juist zij die dit potentieel hebben, zijn geneigd dit minder te doen. Dit leren ze vaak gaandeweg in het leven omdat zij door ervaring wijzer worden. Als je je niet kwetsbaar opstelt, wordt je namelijk kwetsbaar, maar dan aan de binnenkant van de muur die je zelf optrekt.

Benieuwd naar meer korte blog stukjes van Carla Leutscher? Meer inspiratie ook te vinden op FB.

kracht van kwetsbaarheid

4 gedachten over “Kracht van kwetsbaarheid of een crisis?”

  1. Graag gedaan! Haar boek “”de moed van imperfectie” geeft meer praktische richtlijnen dan de kracht van kwetsbaarheid.. Brené Brown kiest wereldwijde maatschappelijke problemen, waar ze heel goed over schrijft Haar laatste boek Verlangen naar Verbinding is ook weer zo’n topboek.

    Beantwoorden

Plaats een reactie