Mentale problemen zijn zinvol?

mentale problemen intuitie lifecoach Alphen

Hebben mentale problemen een waarde voor je leven? Klachten en problemen waarmee je naar een psycholoog of lifecoach gaat zijn toch alleen maar vervelend? Je wil weten waarom deze er zijn en je wil ervan af. Nee, zo kijk ik niet tegen problemen aan.

Een probleem en een klacht brengt je ook iets.

Mentale problemen en creativiteit

Een probleem is  niet alleen maar lastig. Het voelt wel naar.  Je creativiteit wordt beproefd hoe je ermee omgaat. Je ontwikkelt veerkracht. En, niet onbelangrijk, mogelijk kan je daarna meer genieten. Je bent je bewust dat het ook niet goed kan gaan. Je waardeert het meer.

Zonder negatieve ervaringen ontbreekt het positieve. Dan zou alles saai zijn, zonder pieken en dalen. Gelukkig is het leven niet saai. Het kan wel moeilijk zijn.

Een gave is vaak ook een opgave

Een gave is vaak ook een opgave. Je kan in je jeugd bijvoorbeeld verlegen en onzeker zijn. Het leven biedt je dan aan moed te verzamelen en ervoor te gaan. Je leert zekerheid op te bouwen.

Stel je bent er talentvol in om anderen te helpen. Dat geeft je energie. Als je alleen maar anderen helpt, gaat het mis. Dat wordt het te zwaar. Je ervaart je gave ‘anderen helpen’ als een opgave. Vaak ben je je hier niet bewust van. Je vindt het immers leuk, maar het wordt je teveel.

Hoogstwaarschijnlijk is het dan belangrijk te leren dat je eerst jezelf helpt en dan een ander. Makkelijker gezegd dan gedaan. Je leert dat je ook om hulp kan vragen, zodat je een ander het plezier geeft om jou te helpen. Dat vind je immers zelf ook leuk, een ander helpen.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Je kan het altijd van meer kanten bekijken. Hoewel dit niet altijd makkelijk is, je kan het altijd ontdekken.

Op de een of andere manier ben ik hier zelf van nature goed in. Allebei mijn ouders hadden een positieve instelling. Dit heeft mij zeker geholpen. Ik heb zelfs pas de (andere) negatieve kant beter leren kennen toen ik wat ouder was. Ik zag het gewoonweg eerder niet. Nu is het daardoor ook realistischer. Voorheen zag ik eerder leuke kanten van iemand of iets dan de minder leuke kanten. Het maakte mijn leven wel gemakkelijk en vrolijk.

Een vrouw die grappig kan vertellen hoe het een van nature bij het andere hoort. Hoe leven en dood bij elkaar horen, is Emily Levine. Probeer maar eens niet te glimlachten als je haar Tedx ziet.

Nu kan je dit wel leren te ontwikkelen een positievere kijk. Moeilijk ja? Maar je kan het wel ontwikkelen …

Mentaal probleem is een cadeautje in prikkeldraad

Lastig om uit te pakken. Maar als je ontdekt hoe je met een probleem om kan gaan, ontdek je nieuwe vermogens.

De enige uitzondering: licht kent geen schaduw

Als je een lucifer aansteekt, zie je dat het licht verspreid wordt. Het stokje van de lucifer werpt een schaduw op een witte muur erachter. En dát is best verrassend: de vlam met het licht niet! Geen schaduw achter dit lichtje.

Als je voorstelt dat mentale problemen schaduw vormen, dan … ontdek je:

Licht is sterker …Mogelijk is daarom liefde ook sterker.

Meer lezen over mentale problemen? Bekijk dan meer blogstukjes van lifecoach en therapeut Amstelveen?

Laat gerust je reactie hieronder over hoe jij tegen problemen en mentale klachten aankijkt.

Plaats een reactie