Betekenis van pijn

Lichaam en geest: 2 kanten van dezelfde medaille

Elke klacht, elk probleem, iedere pijn heeft twee kanten: lichaam en geest zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vaak vinden we dit een beetje lastig en houden we het liever gescheiden.

Ja maar, dit heeft een lichamelijke oorzaak. Dat is nu eenmaal zo. Liever gebruik ik medicijnen of mijn huisarts, fysiotherapeut etc behandelt dat dit al.” Ook een goede arts kijkt naar het geheel net als ik. Fysiek, sociaal en mentale factoren. En vaak is het even wennen dat ik ook over lichamelijke pijn geïnteresseerd vragen stel. Wat betekent jouw pijn? En we kennen eigenlijk allemaal wel die oude uitdrukkingen: “Wat heb je op lever? Mijn maag zit in de knoop.” En toch is dit een moeilijke vraag.


Luisteren naar pijnsignalen van je lichaam

Leer de betekenis van pijn van je lichaam kennen. Welk signaal geeft het? Wat vertelt het je? Vaak is dit lastig voor ons om te beantwoorden. Luister naar wat jouw lichaam je nu eigenlijk aan het vertellen is? Met deze pijn probeert het lichaam een balans te zoeken. Het lichaam is mogelijk slimmer dan je hoofd? Oh oh …
En als je in staat bent echt goed te luisteren? Een oorzaak ontdekt die wat verder gaat dan even “rust en tijd nemen”. Als je de oorzaak kent, genees je wellicht beter. Mogelijk heb je die pil dan niet meer nodig?

Minder medicijnen is vaak beter

Natuurlijk hebben medicijnen ook veel goeds gebracht. En nog steeds. Maar gebruik het in wijsheid.

Helaas heb ik mijn eigen vader verloren op veel te jonge leeftijd, omdat hij foute medicijnen gebruikte. Hier zat cafeïne in, een verslavend middel. Het heeft zijn lichaam vergiftigd, dat ontdekten wij door de soort klacht waaraan hij is overleden. Na zijn dood kregen we hier pas zekerheid over. Mijn vader leefde enorm gezond, maar wilde gewoon pijnvrij zijn en makkelijk leven. Korte termijn oplossing. Pijnstillers zijn mogelijke killers op de lange termijn.

Dit artikel geeft goede onderbouwingen over waarom je waakzaam mag zijn met medicijnen.

Pijn ontcijferen

Samen met jou kan ik pijn ontcijferen, zodat jij het signaal begrijpt. Elke ziekte heeft een lichaam-geest component. En een sociale component. De psychische componenten ontdekken wij samen. Nieuwsgierig, omdat je je verwondert over je lichaam.
Activeer je eigen genezend vermogen, neem verantwoordelijkheid juist omdat dit zo goed werkt. Wie kent zijn lichaam het beste?

Anti-depressiva

Anti-depressiva worden voorgeschreven bij depressie, angst en paniek. Vaak is het beter om dit niet chronisch te blijven gebruiken. De psychiaters hebben zeer uiteenlopende meningen of anti-depressiva wel óf niet verslavend zijn. Voorstanders en tegenstanders. Mijn visie: Je hebt last van depressie en angst als je overuren maakt met je hoofd en stopt met voelen. Vanwege allerlei levensgebeurtenissen en moeilijke situaties. Als je toch een tijdelijke oplossing wil met een pil? Je hebt het goed overwogen samen met je behandelaar en het is verstandig? Klik dan hier.

#Eigenwijsheid benutten #genezendvermogen #ziekteheeftbetekenis

Plaats een reactie