Simpel minder stress

Verlang je naar rust?

Twintig minuten Natuur verlaagt stresshormoon

Twintig minuten in de natuur zijn is een efficiënte manier om het cortisolniveau te verlagen. Minder stress. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Michigan die stadsmensen opdroegen om minstens drie keer per week de natuur te gaan opzoeken. De deelnemers mochten zelf kiezen hoeveel tijd ze in de natuur doorbrachten. De sterkste daling vonden de onderzoekers bij deelnemers die tussen 20 en 30 minuten contact hadden met natuur. Langere periodes brengen het cortisolniveau nog verder naar beneden, maar niet meer zo efficiënt.

Laat je verrassen door de natuur!

DUS bij stress: minstens 3x per week de natuur in!
Aanrader: Ontdek het avontuur in de natuur

Voordelen?

Goed ademhalen is “voeding” en bewegen is goed voor ons. En van binnen weten we het eigenlijk écht wel. Wij herinneren bij deze ervaring wat de natuur ons bieden kan. Natuur geeft ons innerlijke rust en ontspanning.

Mijn natuur beleving

Ik ga regelmatig het Amsterdamse bos in. Heerlijk ontluikende pinksterbloemen bekijken en de eerste blaadjes van wilde orchideeën zijn alweer zichtbaar. Vaak kijk ik of ik een ijsvogel kan ontdekken. Er zijn 3 paartjes in het bos. Meestal hoor en soms zie ik een grote bonte specht/ Verwonder je, ervaar en beleef het nieuwsgierig.

Dit keer ging ik met Nature Quest de duinen in bij Overveen. Nature quest organiseert o.a. 4-seizoenen dagen. En gedurende de lente-dag kwam ik op verschillende momenten prachtige herten tegen. Wat een fijne ervaring! En tot mijn verrassing heb ik ook een stuk gewei gevonden. Hoe bijzonder is dit!

Zo en nu lekker naar buiten! Want deze tijd dat ik aan het werk was, had ik ook voor minder stress kunnen kiezen. Op naar meer rust en ontspanning, glimlach: Walk your talk! Ervaar het zelf ook?

Beweging van geest en emoties

Lichamelijke beweging geeft ook een beweging in je geest. Het scherpt je geest. Ook neurologen onderschrijven dit. Beweging helpt om alles in jou weer te laten stromen. Dus ook je emoties.

Bron: Voedingsgeneeskunde
Referentie: Hunter MR, Gillespie BW, Yu-Pu Chen S. Urban nature experiences reduce stress in the context of daily life based on salivary biomarkers. Front Psychol. 04 April 201

Natuur speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling en groei van mensen. Natuurlijk! Benieuwd? Lees meer.

Ik heb mijn stress en burnoutspecialisme door de jaren heen ontwikkeld. Mijn visie is net even anders en gericht op duurzame verandering. De blog over het verhogen van Oxytocine, een anti-stresshormoon volgt later (invloed op immuniteit en weerstand). Meer blogs lezen over minder stress?

1 gedachte over “Simpel minder stress”

Plaats een reactie