Onzekerheid kan je leiden naar jouw verborgen talenten

Onzekerheid: Iedereen kent het

Onzekerheid, iedereen kent dit wel uit eigen ervaring. We komen het allemaal tegen. Hoe je ermee omgaat, bepaalt of het je in de greep houdt of dat je ondanks je onzekerheid je niet laat weerhouden. Hoe kan je je onzekerheid overwinnen?

Onzekerheid ontstaat door veel verschillende oorzaken. Het is spannend, je voelt je onzeker, je vertrouwen laat je in de steek.

Als je alleen kracht uitstraalt bouw je een muur om je heen. Als je je open en kwetsbaar opstelt zien mensen je kracht. ” ―quote Carla Leutscher”

Onderzoek je onzekerheid

De mensen die je onzeker maken hebben bepaalde eigenschappen. Zet deze op een rijtje. Het kan zijn dat dominante mensen je onzeker maken. Je eigen verborgen talent is dat je wat assertiever mag zijn, wat meer gericht op “wat ik wil”.
Mogelijk wordt je onzeker van een botte persoon. Jouw verborgen talent kan dan zijn dat jij juist (wel) goed luistert en even wacht tot je het hele plaatje voor ogen hebt. Dat is een vermogen.

Onzekerheid kan leiden naar vertrouwen en moed?

Behalve je verborgen talenten ontdekken, raad ik je ook aan:
“Doe de cha-cha-cha”

Als je onzeker van fouten word, doe dan de cha-cha-cha. Als je danst zet je in ieder geval stappen vooruit. Je hebt een actie (danspas) en er is een resultaat. Mogelijk ervaar je wat ”geen stap vooruit” omdat de cha-cha-cha dans fout ging, maar je heb hier, hoe klein ook wel van geleerd. Je hebt een ervaring opgedaan. Altijd, of het resultaat nu goed of slecht is.
Mensen hebben achteraf vaak spijt van wat ze niet hebben gedaan. Doe de ervaring op en neem een inzicht mee. De wereld heeft actie nodig (net als jijzelf wil je een voldaan gevoel hebben). Doe de cha-cha-cha, kom in actie en experimenteer. Elk experiment heeft een resultaat en je hebt weer iets geleerd. Oefening baart kunst.

Kracht van kwetsbaarheid is populair

Laat jezelf zien, onthul dat je onzeker bent. Het paradoxale daarvan is dat het minder erg wordt. Het kan onzeker maken dit te benoemen. Een voorbeeld is iemand die vertelt aan een groep mensen dat hij zenuwachtig is voor zijn presentatie. Daarmee haalt hij/zij de druk van deze spanning af. Je voelt je daarna wat minder onzeker, eerder opgelucht.

Benieuwd naar wat van nature jouw talenten zijn?

Ik maak jouw werkelijke talenten, verborgen groei en blinde vlekken zichtbaar in een verborgen talenten in de talententest. Je gaat ervaren waardevol te zijn.

Start in ieder geval met ruimte geven aan je onzekerheid, onderzoek het en doe de cha-cha-cha.

Het plaatje hieronder beschrijft dat we een keuze hebben. Ik ben liever van én angst mag er zijn, én liefde mag er zijn.  En, en voelt beter dan of, of. Liefdevol met je angst omgaan, dat is zelfcompassie. Als angst er mag zijn, je mag bang zijn, kan je ontdekken dat daar een deur is. Deze deur kan je vol verwondering en nieuwsgierig openen, zodat je nieuwe mogelijkheden in jezelf ontdekt. Ja, ook wijsheid.

Onzekerheid

Benieuwd naar meer korte blog stukjes van Carla Leutscher? Meer inspiratie ook te vinden op FB.

Laat gerust weten in een reactie wat je van deze blog over onzekerheid vindt?

Plaats een reactie