Verborgen talenten ontdekken

Verborgen talenten ontdekken: focus op plezier en flow

Focus op het ontdekken van verborgen talenten en er ontstaat creativiteit, flow en overvloed. Alleen niet alles wat je goed kan, is je talent. Maar daarover later meer.

Jarenlang was Marc Lammers de trainer van het Oranje dames hockeyelftal. Hij bereikte keer op keer met zijn team de tweede plaats… Hoe hard zij ook werkten, die gouden plak ging steeds aan hun neus voorbij. Tot hij doorkreeg dat hij zelf het probleem was. Hij werkte vooral aan de zwakke kanten van zijn team en dus ging Marc aan de slag met talenten ontdekken en flow creëren.

Wat niet goed gaat, heeft onze aandacht

Wij zijn in ons nuchtere kikkerlandje geneigd de nadruk te leggen op wat nog niet zo goed gaat. We maken liever van een 4 een 6, dan dat we ons durven onderscheiden en onze energie gebruiken om van een 7 een 9 te maken. En dat is jammer. Dit is immers niet alleen leuker, het gaat ook sneller én het levert ook nog eens betere resultaten op. Een wereldtitel.

Focus op makkelijk en dat wat je leuk vind! Wat zijn jouw talenten eigenlijk? En belangrijker nog: benut je jouw talenten?
Of weet je het eigenlijk niet echt goed? Dan is het wellicht interessant voor je om, net als Marc, het roer om te gooien. Hierbij een paar tips:

Tip 1 maak je kritische stem zachter

Maak je interne ‘kritische stem’ wat zachter met beperkende ideeën als: ‘ja maar, ..’, ‘wat heb ik aan zulke borstklopperij…’ en ‘anderen reageren vast negatief’. Stem af deze intenties: ‘ik ben uniek en ik wil worden wie ik ten diepste ben’, ‘wat ik aandacht geef, groeit’, en ‘ik wil mijn passies en dromen volgen’ en ‘anderen zullen hiervan genieten’ wat meer aandacht.

Tip 2 lijst met leuke activiteiten en goede eigenschappen

Begin met het maken van een lijst van dingen die je leuk vind om te doen. Vaak ben je hier ook goed in en krijg je er energie van. Doe dit zowel privé als voor je werk. Denk daarbij ook aan wat je als kind graag deed.
Vervolgens beantwoord je de vraag: waarom vind ik deze dingen leuk? En stel die waaromvraag gerust nog een paar keer. ‘Ja en waarom dan?’ Zo verzamel je de ingrediënten die jou succesvol maken. Schrijf daarna een samenvatting.

Vraag daarna aan een paar mensen die jou goed kennen, wat ze goed vinden aan jou. Wat zijn jouw talenten volgens hen? Waar vinden zij jou goed in? En ja, je vraagt alleen naar je kwaliteiten. Verzamel deze feedback in een samenvatting.

Wat ervaar je bij het lezen van deze samenvattingen? Wat herken je? Ga aan de slag met je kwaliteiten en verborgen talenten en zorg elke dag voor een (kleine) stap. Geniet van de weg.

Ga op zoek naar de talenten van de mensen om je heen. Prik bijvoorbeeld eens een middag met je team, waarin jullie elkaar vertellen waar de ander sterk in is. Bespreek vervolgens met elkaar hoe jullie elkaars kwaliteiten nog beter kunnen benutten. Jullie samenwerking zal hiermee een enorme stimulans geven.

Tip 3 Focus op wat goed gaat

Als je een verandering wilt doorvoeren, kijk dan eerst eens naar wat er al goed gaat. Zet daar de spotlight op en begin dan te ontwikkelen. Zo werken mensen met plezier mee aan je verandering.

Tip 4 Wil je alles eruit halen wat in je zit?

Wil je weten hoe je anders met je natuurlijke vermogens om kan gaan? Wil je dit kritische stem waarmee je jezelf ondermijnt veranderen? Het beste uit jezelf halen?

Lees ook de blog hoe onzekerheid je naar je verborgen talenten kan leiden en meer energie halen uit je talenten.

Verborgen talenten ontdekken met talentenmeting

Nieuwsgierig om ook jouw verborgen talenten te ontdekken? Kijk dan naar de unieke Reflact talententest voor jezelf of voor teamontwikkeling.

2 gedachten over “Verborgen talenten ontdekken”

  1. Dag , graag wil ik een keer deelnemen aan een talentopstelling om nog meer focus aan te brengen in mijn werk. Ik ben zzper met (te veel ) ideeen waar ik niet verder mee ga en ik blijf hangen in oud vertrouwd werk wat mij wel inkomen geeft maar steeds minder energie. En wil dit graag doorbreken. Wanneer staat er een talentopstelling gepland? Ik ben benieuwd

    Beantwoorden

Plaats een reactie