Angst is een slechte raadgever

De uitdrukking is angst is een goede raadgever. Het maakt je toch alert? Angst kan een emotie zijn die ons inderdaad helpt te overleven. We vluchten we of vechten we als we bang worden. We verliezen ons vertrouwen. En we kunnen ook bevriezen. Angst kan ons in zijn greep gaan houden. Op dit moment maakt angst voor corona een hele bevolking behoorlijk radeloos.

Angst en controle

Angst en controle hebben een onderling verband. Zodra er angstgevoelens ontstaan, is de eerste behoefte: meer controle krijgen. Wat kan ik doen? Zodra we merken dat we deze controle aan het verliezen zijn, wordt de angst nog groter. We gaan te sterk reageren en dit zal averechts gaan werken. Je hoeft maar aan een ouder te denken die bij alles wat een kind onderneemt zegt: pas op! Dat is geen goede bescherming.

Epidemiologen zeiden dat we te hard ingegrepen hebben toen de stress voor corona op ging spelen. Zij vertelden ook dat elke maatregel zieken en doden met zich meebrengt. En een nieuwe crisis ontstaat: een armoede crisis. Dan zullen angsten nog meer gaan overheersen. En soms moet het eerst erger worden, voordat we voor wijsheid kunnen kiezen. De illusie van controle hebben doet pijn. En misschien gaan we ziekte een beetje meer accepteren als onderdeel van ons leven. Dat is de essentiële waarheid waarmee we nu geconfronteerd worden.

Wat is angst

De meeste angst ontstaat als we overuren maken met ons hoofd. Ik noem dit spaghetti gedachten. Angst is teveel denken, we piekeren. Angst is een groeiende onzekerheid. Angst werkt ook nog eens aanstekelijk. Ook dat ervaren we nu collectief met onze angst voor corona. Echte angst zit in je buik, niet in je hoofd.

Van angst naar vertrouwen

Je kan angst herkennen omdat je je adem even inhoudt. Een goede ademhaling, stimuleert het verwerken van je gevoelens. Het makkelijkste om naar een rustige buikademhaling te gaan, is om even goed uit te blazen. Zodra je weer rustig kan ademhalen, neem je gewaar wat er echt is. Ontdek of er andere gevoelens zijn. Kies voor vertrouwen!

Het voordeel van een goede ademhaling is meer zuurstof. 10 tot 12 keer per minuut. Angst is heel vermoeiend, dus dit zal helpen.

Tips om angst te overwinnen

 • Focus de aandacht op je lichaam
 • Oefen met mindfulness
 • Onderzoek nieuwsgierig waar je bang voor bent
 • Stel de vraag: wat is het ergste wat kan gebeuren?
 • Beweeg, ga sporten of luister naar muziek
 • Onderneem actie, doe juist waar je bang voor bent
 • Praat over je angst
 • Onderzoek waar je werkelijk controle over hebt
 • Visualiseer dat de angst voorbij is
 • Bij paniek kan dit helpen: drink een slok water of was je gezicht even met koud water

In het kort: stop met denken, start met ervaren wat is.

Meer liefde en niet minder

Liever spreek ik niet over angst overwinnen. Als je van angst af wil, kan het een vermoeiend gevecht worden. Angst heeft meer liefde nodig en niet minder. Zodra je helemaal meeveert met je angst, deze accepteert, toe laat en nieuwsgierig onderzoekt, gaat het voorbij. Je kiest ervoor er niet van af te willen, maar juist de angst te omarmen. Je hebt een angst, je bent niet de angst. Door het vast te pakken, kan je het loslaten. Je maakt een keuze voor vertrouwen.

Vertrouwen is een keuze

Dit klinkt logisch en toch kan het soms heel moeilijk zijn. Zoals nu met onze angst voor corona. Hoe kunnen we met zijn allen weer vertrouwen krijgen? We kunnen in ieder geval wel allen bewust ervoor kiezen om gezond te leven. Goede voeding en bewegen.

Zodra je de angst nieuwsgierig gaat onderzoeken, kan je erachter komen dat onzekerheden vaak voortkomen uit oude kindpijnen. In mijn begeleiding en therapie gaan we hier verder dieper op in.

Collectieve beweging naar vertrouwen

Op dit moment zie ik angst en onzekerheid in mijn praktijk op heel veel manieren terugkomen. Psychiater Damiaan Denys zegt: onze maatschappij wordt beheerst door angst. Hoe gaan mensen om met hun onzekerheden? Mensen met een burnout zijn nu ook banger. Sommigen hebben last van paniek. Soms zijn mensen bang voor corona, maar vaker gaat het over andere angsten. En hoe vinden we dan vertrouwen? Het is belangrijk om collectief deze beweging te gaan maken naar rust.

vertrouwen

Als angst op de deur klopt, doet vertrouwen open

Nut van de rebel

Zodra angst toeslaat en de controlebehoefte groot wordt, dan is het meer dan ooit tijd om te luisteren naar de rebel. Een rebel vertegenwoordigt iets. Waarom zou een rebel zoveel risico nemen om af te wijken van de massa? Een rebel maakt ons vaak van iets bewust.

Meer over angst voor corona

Je kan meer lezen over dit onderwerp in de volgende blogs:

Corona geeft ook betekenis

Meer over mijn werkwijze voor angst

Angst om ziek te worden

Verschil schrik, angst en vrees door angst expert

Art Lorinzo Quinn

2 gedachten over “Angst is een slechte raadgever”

 1. Vertel dat svp aan mijn koorbestuur en koorleden. In kleine minderheid met een ongefundeerde angst voor covid en ongevaccineerden zorgt er nog steeds voor dat ongevaccineerde leden worden uitgesloten van deelname aan de repetitie.

  Beantwoorden
  • Wat ontzettend vervelend voor je Nina. Angst kan mensen zo bij de keel grijpen. Hoe kan je dan zelf rustig blijven en een begrip hebben voor hun angst? Als we echt naar elkaar luisteren komen we een stapje verder. Door zelf goed te luisteren en de vragen te stellen, maak je al een goed begin. Succes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie