Stress symptomen

Stress symptomen

Stress is niet altijd negatief. Spanning kan ons ook aanzetten tot actie. Maar als stress langere tijd aanhoudt, kunnen er enkele of meer problemen zoals burnout of overspannenheid ontstaan. Signalen en stress symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
  Concentratieproblemen
 • Hoge ademhaling
 • Angst- en paniekklachten
  Vergeetachtig
  Stemmingswisselingen
  Neerslachtig
  Opgejaagd gevoel
 • Irritaties
  Nergens zin in
  Hoofdpijn of maagpijn
  Overgevoelig 
 • Lage weerstand

De gouden regel is: VERTRAAG! Gewoon even niets


Slow down … ga langzamer werken, bewegen, lopen. Haal bewust adem. Voel je voeten op de grond. Met je volle aandacht er bij zijn.

Maak eens een wandeling in de natuur. Een hoogleraar menswetenschappen zegt dit over niets doen.

Probeer stress te ruimte te geven

Het gevoel gaan voelen bij stress is belangrijk. Stress is min of meer juist het gevoel onderdrukken. Geef het de ruimte om het te gaan voelen, juist omdat het vaak een naar gevoel is. Geef het de ruimte. Door het te voelen, kan het voorbijgaan.

Steeds maar weer dezelfde gedachte

Stress ontstaat door steeds maar weer dezelfde gedachte. Je kent dat wel. Je wil er niet meer aan denken en tóch schiet het weer door je hoofd. Ook daar is de uitnodiging: geef de aandacht aan voelen en (be)leven. Je bent overuren aan het maken met je hoofd.

Klinkt mogelijk raar: goed ademhalen

Waarschijnlijk denk je wat heeft mijn ademhaling nu met stress te maken? Heel veel! De meeste mensen ademen niet goed. Zij hebben een hoge ademhaling en zijn daardoor ook minder in contact met hun lichaam. Lees hier meer over ademhaling en stress.

Muziek en lekker eten

Probeer wat afleiding te vinden met muziek. Focus eens echt op wat je aan het eten bent. Proef het. En nog moeilijker, probeer maar eens 20-30 keer te kauwen. Je haalt niet alleen meer voedingsstoffen uit wat je eet. je proeft het ook nog eens beter. En het schijnt ook nog eens goed voor je hersens te zijn. Maar hoe dat precies werkt, dát weten we nog niet.

Laat stress niet te lang duren. Te lang veel stress symptomen kunnen leiden tot burnout symptomen.

Stress is vaak het vastzetten van je gevoel en ontstaat door steeds maar weer dezelfde gedachte te herhalen. Ongemerkt kan het steeds erger worden ―quote Carla Leutscher

Meer lezen wat te doen bij stress symptomen?

Benieuwd naar meer korte blog stukjes over stress en leren ontspannen van Carla Leutscher? Een populaire blog is  stress voorkomen.

Plaats een reactie